Померла с. Порфирія Параскевія Грень, СНДМ
  • Пон, 22/04/2013 - 10:25

Сестри Служебниці повідомляють, що 21 квітня 2013 року у Провінційному домі у м. Львові у віці 92 роки і 77 років богопосвяченого життя упокоїлася у Бозі с. Порфирія Параскевія Грень.

Сестра Порфирія відзначалася побожністю, жертвенністю, любов’ю до Згромадження та Церкви. Вона залишиться у нашій пам'яті вірною слугинею Господньою.

Вічна їй пам’ять!

            НЕКРОЛОГ

         с. Порфирія Параскевія Грень

                        

С. Порфирія Параскевія Грень народилася 15 листопада 1920 року у с. Крехів Жовківського району, що на Львівщині, у працьовитій родині хліборобів. Батьки – Петро та Агафія виховували своїх трьох дітей – Василія, Параскевію та Стефанію у дусі любові до Бога та рідної землі, плекаючи у дитячих серцях християнські чесноти. Також великий вплив на релігійне виховання дітей мав приклад рідного брата батька – о. Макарія Греня, ЧСВВ, ігумена Гошівського монастиря.

У 1933 р. Параскевія закінчила початкову семирічну школу у рідному селі. Дуже любила читати релігійну літературу, яку позичала у сільській бібліотеці. Читаючи книгу про св. Терезу з Лізіє, у серці юної Параскевії зродилося велике бажання стати монахинею. Попросивши благословення у батьків, 7 травня 1935 р. дівчина вступила до монастиря Сестер Служебниць у м. Кристинополі, де знаходився новіціятський дім.

16 листопада 1935 р. під час облечин Параскевія отримала чернече ім’я – с. Порфирія. Під час новіціяту с. Порфирія з великою любов’ю та жертвенністю виконувала усі поручені праці. Особливо до душі їй було навчатися мистецтва гаптувати.

17 листопада 1937 р. с. Порфирія склала перші Обіти і отримала призначення у м. Станіславів, щоб надалі поглиблювати уміння гаптувати.

У 1939 р. с. Порфирія навчалася у м. Самборі на курсах ведення захоронок, після закінчення яких виховувала у християнському та національному дусі дошкільнят у захоронках у смт. Печеніжин та у м. Станіславові.

У 1944 р. радянські війська заборонили сестрам-монахиням навчати дітей у захоронках. Сестер вигнали з монастиря на вулицю. Отож с. Порфирія та інші сестри залишилася без праці та засобів для існування. За порадою директора однієї з Львівських лікарень – п. Малиновського, с. Порфирія з іншими молодими сестрами влаштувалася працювати у лікарню, а вечорами навчалася на курсах медичних сестер. Сестри виконували свою працю з великою жертвенністю  та посвятою, отож хворі та медперсонал їх дуже поважав. С. Порфирія дбала, щоб хворі також мали духовну опіку. Сестра таємно приводила до лікарні греко-католицьких священиків, які уділяли хворим Святі Тайни.

З квітня 1946 р. с. Порфирія працювала хірургічною медсестрою у лікарні у м. Жовква і цього ж року складала вічні Обіти Чистоти, Убожества і Послуху.

У часи правління безбожницького режиму с. Порфирія та інші монахині зазнавали переслідувань за віру з боку органів радянської влади: часті ревізії у помешканнях сестер, виклики на допити, психологічний тиск – на міських зборах медиків сестер неодноразово називали «уніатками, ворогами держави, які ходять під собачими кличками».

У 1988 р. с. Порфирію Грень обрали Провінційною Настоятелькою Сестер Служебниць в Україні. Це час, коли починала пробуджуватися релігійна і національна свідомість нашого народу.

У 1991 р. стараннями с. Порфирії та інших сестер міська влада повернула Провінційний дім Сестер Служебниць по вул. Пасічній, 8 у м. Львові, та інші доми. Протягом п’яти років с. Порфирія невтомно трудилася, щоб знову відродити знищені доми Згромадження, організувати спільноти сестер, їх апостольську та місійну працю.

У 2010 р. с. Порфирія відсвяткувала 75-літній ювілей посвяченого для Бога життя. Останні роки життя с. Порфирія проживала у Провінційному домі Сестер Служебниць у м. Львові. Своїм молитовним життям, мудрим словом та служінням у спільноті с. Порфирія була гарним прикладом для молодшого покоління Сестер Служебниць. Також сестра відзначалася великою любов’ю до Згромадження та Церкви.

Ввечері 21 січня 2013 року у Провінційному домі Благовіщення Божої Матері у м. Львові с. Порфирія тихо упокоїлася в Бозі.С. Порфирія  залишиться у нашій пам'яті вірною слугинею Господньою.

Вічна їй пам’ять!