Понад 750 канадців вимагали вбити себе в 2019 році через “самотність”
  • Срд, 12/08/2020 - 14:31

Федеральний звіт документує, що 5631 канадієць загинув від летальної ін’єкції в 2019 році, причому 13,7% смертей були пов’язані з “ізоляцією та самотністю”.

«Нам кажуть, що евтаназія – це “співчуття”. Але наскільки співчутливим є суспільство, в якому сотні хворих прийняли смертельну ін’єкцію через самотність?” – написав Уеслі Дж. Сміт у National Review.

Опублікований у липні міністром охорони здоров’я Патті Хайду федеральний звіт показує, що 5 631 канадців загинуло від смертельної ін’єкції чи медичної допомоги вмираючим (МАІ) у 2019 році. Евтаназія становила 2% всіх смертей у Канаді того року. Кількість випадків евтаназії збільшилася на 26,1% більше порівняно з 2018.

Дані звіту були взяті з федеральної системи моніторингу евтаназії, яку уряд Трюдо запустив 1 листопада 2018 року. До цього провінції та території добровільно подавали записи про евтаназію, яку Канада легалізувала у червні 2016 року.

Сміт, старший співробітник Discovery Institute’s Center on Human Exceptionalism написав резюме цього звіту, що смертельно хворі канадці вимагали евтаназії з наступних причин:

  • 82,1% через “втрату можливості займатися діяльністю, яка приносить задоволення”;
  • 78,1% через “втрату здатності до здійснення повсякденної життєдіяльності”;
  • 53,9% через  “Недостатній контроль над болем”;
  • 53,3% через “втрату гідності”;
  • 34% через те, що вони сприймають себе, як тягар для сім’ї, друзів та піклувальників;
  • 13,7% через “ізоляцію та самотність”;
  • 4,7% через емоційні страждання / тривогу / страх / екзистенційні страждання.

Відсоток тих, хто обрав евтаназію через “неможливість контролювати біль або стурбованість цим” “скандально високий”, зауважив Сміт.

“Експерти з паліативного та хоспісного контролю за болем скажуть вам, що більшість серйозних болів при смертельних захворюваннях можна успішно полегшити”, – сказав він.

Перша, друга і четверта найбільш цитовані причини прохання про евтаназію викликають серйозне занепокоєння, але “їх можна подолати відповідною турботою”, зауважив експерт.

Федеральний звіт також не робить “спроб розкрити можливе зловживання законом”, – зазначив Алекс Шаденберг, виконавчий директор Коаліції із запобігання евтаназії.

Відповідно до Білла С-14, лікар, який здійснює смертельну ін’єкцію, також має повідомляти про смерть.

«І я завжди ставлю це питання, і це абсолютно правильне запитання: чи будуть люди самостійно повідомляти про порушення закону? Чи напишуть вони у доповідь, що особа була без свідомості, коли я прийшов це зробити? Що вони були розгублені, коли я прийшов це зробити? Вони скажуть, що ця людина була невпевнена, але його дружина наполягала? ” – сказав Шаденберг.

“Ні, це не буде включено у звіт”.

Білл C-14 передбачає, що особи, від 18 років і старші, які здатні дати згоду і зробити добровільний запит, мають право на смертельну ін’єкцію, якщо їм встановлено діагноз «тяжкий медичний стан».

Закон зараз визначає це як серйозну та невиліковну хворобу чи інвалідність, що призводить до стану незворотного зниження працездатності та заподіює нестерпні фізичні чи психологічні страждання, при цьому природна смерть є “розумно передбачуваною”.

Однак, суддя Верховного суду Квебеку Крістін Бодуїн визнала критерій “природної смерті” неконституційним у своєму рішенні Трухон проти Канади у вересні 2019 року та дала федеральним та квебекським урядам шість місяців для внесення змін до свого законодавства.

У відповідь у лютому ліберали Трюдо висунули законопроект Бі-7, який перетворить Канаду на найбільш сприятливу для евтаназії державу у світі.

Законопроект не лише відмовляється від необхідності смертельної хвороби, але, серед іншого, “дозволяє лікарю чи медичній сестрі зробити смертельну ін’єкцію особі, яка не може дати згоду, але якщо раніше ця особа хотіла евтаназії”, – сказав Шаденберг.

Він також висловив припущення, що кількість хворих канадців, які просять евтаназію через самотність та ізоляцію, цього року збільшиться через обмеження, викликані пандемією та карантином.

“Це важливе питання”, – сказав Шаденберг, зазначивши, що всі наявні дані 2020 року свідчать про зростання кількості випадків евтаназії.

В Онтаріо зафіксовано 1127 випадків смерті за евтаназію за шість місяців 2020 року. Це різке зростання порівняно з 774 випадками смерті за той же період у 2019 році. Онтаріо зафіксувало 1015 випадків смерті від евтаназії у другій половині 2019 року, сказав Шаденберг.

“Якщо такий же відсоток евтаназованих в Канаді екстраполювати на кількість населення США, це склало б понад 50 000 медичних вбивств на рік”, – зазначив Сміт. “Ми справді цього хочемо?”