Понад півтисячі молоді взяло участь у прощі до Майданека
  • Пон, 25/03/2013 - 16:52

22 березня 2013 року, з благословення Блаженнішого Святослава, відбулася щорічна молодіжна проща до Майданека (Люблін, Польща) – місця ув’язнення та мученицької смерті блаженного священномученика Омеляна Ковча, яка з нагоди Року віри проходила під гаслом: «Скріплюймо віру свідченням мучеників».

Урочистості розпочались Молебнем до блаженного священномученика Омеляна Ковча, який очолив Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії у співслужінні з Владикою Венедиктом, Єпископом-помічником Львівським та духовенством з різних єпархій та екзархатів УГКЦ України.

Варто зазначити, що у прощі взяли участь понад півтисячі молодих людей з України, найбільша кількість прочан була зі Стрийської єпархії УГКЦ.

Звертаючись до паломників цієї прощі, владика Тарас зазначив: «Ці люди, ідучи своєю дорогою, знайшли місце для перепочинку тут в Майданеку, - в тому місці, котре є втіленням людської злоби, лицемірства, безбожності, але передусім тому, що в цьому місці прокляття залишилася з Божої ласки нам світла постать блаженного священномученика Омеляна Ковча, який, всупереч усім реальностям, що тут відбувались, промовив слова, написані на цьому обеліску: «Тут я бачу Бога». У світлі своєї віри він відкрив себе у цьому місці прокляття для того, щоб спасти людство задля Бога, який дозволив себе розіп’ясти».

«Пам’ятаймо завжди, - продовжив Апостольський Адміністратор, - що поняття любити - означає жити для іншого, і як колись священномученик Омелян, маючи можливість бути врятованим з цього місця, сказав: «Не рятуйте мене звідси, бо єдине місце, де я хочу бути окрім неба - це тут, бо тут я знайшов Бога». Тому, маючи гасло сьогоднішньої прощі - свідоцтвом подвигу віри мучеників обновляти нашу віру, Господь кличе нас, щоб ми, можливо деколи на самоті, проте завжди залишалися вірні Христу, своєму християнському покликанню, пам’ятаючи, що в цій боротьбі за людську гідність, за людське обличчя, в якому є вписаний образ і подоба Божа, Господь немає інших людей окрім нас».

По завершені Молебню священнослужителі відслужили Панахиду біля пам’ятника Боротьби та Мучеництва і молитву за прославу Омеляна Ковча, після чого зі словами вдячності до усіх учасників прощі звернувся о. Степан Батрух, парох храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ в Любліні. Також до слова було запрошено п. Івана Васюника, заступника голови Комітету із вшанування пам’яті О. Ковча, а відтак, відбулося покладання квітів до пам’ятника та запалення свічок.

Джерело: http://stryi.ugcc.org.ua / http://www.ugcc.lviv.ua