Популярний журналіст-ватиканіст працює на розкол Церкви?
  • Птн, 21/10/2016 - 14:32

Відомий італійський журналіст Андреа Торнеллі у співавторстві з Джакомо Галеацці на шпальтах італійської газети La Stampa звинуватив усіх, хто висловлює занепокоєння станом речей в Католицькій Церкві у роботі на Владіміра Путіна, повідомляє «Catholic Herald».

Серед інших Торнеллі звинуватив Fondazione Lepanto, Інститут сім’ї Івана Павла ІІ та ватиканську інформаційну місійну агенцію «AsiaNews».

Варто зазначити й те, що Торнеллі, фактично, до ворогів Папи Франциска зарахував і Архиєпископа Ґеорґа Ґенсвайна через його інтерпретацію статусу Папи-емерита, коли Архиєпископ ствердив, що Бенедикт ХVІ несе молитовне служіння підтримки Петрового служіння.

Бравий журналіст до ворогів Папи зарахував теж кардинал Роберта Сару, префекта Конгрегації у справах дисципліни Таїнств і Богослужінь, кардинала Реймонда Лео Берка, покровителя Суверенного Військового Мальтійського Чину та єпископа-помічника Астани монс. Атаназія Шнайдера.

Торнеллі пішов настільки далеко, що цитуючи соціолога Массімо Інтровінє звинуватив усіх, згаданих і ні, «ворогів» Франциска у праці на Владіміра Путіна, без жодних за це доказів. З іншого боку стаття звинувачує тих самих людей і установи у співпраці з консервативними колами США, Європи та Ґонконґу, недобачаючи очевидного протиріччя таких звинувачень.

Ватиканська інформаційна місійна агенція «AsiaNews» жорстко відреагувала на звинувачення Торнеллі, називаючи його статтю необґрунтованою, помилковою і брехливою.

У відповіді, яку підписує головний редактор «AsiaNews» о. Бернадо Червеллера, який є одночасно і керівником ще однієї ватиканської інформаційної агенції «Fides», зазначається, що «AsiaNews» подає всі проповіді, виступи, промови Папи Франциска на різних мовах, щоб уможливити щоб слово Папи чим скоріше дійшло до різних народів. Більше того, стверджує о. Червеллера, оскільки китайська влада блокує «AsiaNews», агенція створила спеціальний сайт «Ascoltiamo Papa Francesco.net», який уможливлює китайським католикам ознайомлення з текстами Папи на рідній мові.

Отець Червеллера зазначає, що «AsiaNews» не може ігнорувати вірних католиків Китаю на догоду чиїсь уяві про те як має Папа діяти.

Головний редактор «AsiaNews», пропонує ознайомитись з контентом сайту «AsiaNews», щоб переконатися у брехливості Торнеллієвих звинувачень. Отець Червеллера відкидає також усілякі звинувачення у співпраці з певними політичними середовищами Ґонконґу, США та Європи.

Отець Червеллера висловив припущення, що стаття в першу чергу спрямована на викликання розколу в Церкві. Він також зазначає, що через перекручення слів Папи у світських ЗМІ постійно мусолиться тема розколу Церкви на прогресистів і консерваторів.