Посол Мальтійского Ордену в Україні: «Наша традиція від дня заснування – бути поруч з тими, хто страждає і потребує допомоги»
  • Втр, 15/09/2015 - 04:30

Видання Forbes продовжує посольський проект. Наш сьогоднішній гість – представник держави та однієї зі старіших організацій у світі – Мальтійського ордену. Суверенний Військовий Орден Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, лицарів Родосу і Мальти був заснований в Єрусалимі у 1099 році. Це – католицький Орден, зараз його територія розташована у Римі, на пагорбі Авентін. Офіційна діяльність Ордену присвячена допомозі нужденним, роботі з організаціями у сфері охорони здоров’я, гуманітарній та благодійній діяльності. Гасло Ордену – «Зберігати віру, допомагати бідним».

Також із діяльністю Ордену пов’язані різні підприємства, що ведуть діяльність в Україні. Наприклад, страхова компанія Grawe, що належить родині Габсбургів, які у свою чергу є членами Мальтійського Ордену.

Надзвичайний і Повноважний Посол Мальтійського Ордену в Україні Антоніо Ґаззанті Пульєзе ді Котроне був призначений в Україну в 2014 році Великим Магістром Мальтійського Ордену Метью Фестінгом. До цього пан Посол займався юридичними та науковими проектами у Римі.

В інтерв’ю Forbes Антоніо Ґаззанті Пульєзе ді Котроне розповів про діяльність Ордену в Україні.

– Пане Посол, будь ласка, розкажіть про основні проекти Суверенного Мальтійського Ордену в Україні.

– Мальтійський Орден  – це держава без території та політичних чи комерційних інтересів, які слід захищати. Основною нашою місією в світі та Україні зокрема є діяльність у сфері гуманітарних питань. Саме в Україні вже багато років, а точніше, більше двадцяти, ми розвиваємо різноманітні програми з підтримки хворих та бідних людей. А саме – нами створено організацію, в складі якої знаходяться професіонали та волонтери. Називається вона «Мальтійська Служба Допомоги». Таким чином, разом із цією організацією ми провели безліч програм на користь людей, з питань охорони здоров’я та психологічної допомоги. Ми також займаємося перевезеннями інвалідів для проходження ними фізіотерапії. Ми забираємо їх з дому та веземо в лікарню, а потім повертаємо додому.

Ми також займаємося підтримкою сімей хворих людей та людей-інвалідів, керуємо пунктами роздачі їжі для бідних. Займаємось дітьми та підлітками, що знаходяться у скрутному становищі. Серед всього іншого ми організовуємо літні табори, спортивні та розважальні заходи. Серед них – і традиція Ордену Мальти організовувати святкування Дня Святого Миколая для дітей та юнацтва.

Ми присутні у кількох містах України: Києві, Львові, Івано-Франківську. Останньою нашою програмою, яку ми розпочали в липні, є програма з надання першої невідкладної допомоги. Ми організовуємо підготовчі курси для медиків. Наша мета – щоб ці медики, в свою чергу, підготували багато людей. Наприклад, водіїв автобусів, пожежників, які б згодом змогли допомогти людям у разі потреби. Наприкінці курсу ці професіонали отримають спеціальний набір інструментів: валізку, в якій будуть дефібрилятор, дезінфікуючі речовини, препарати для проведення аналізів на місці та багато чого іншого, необхідного для негайного втручання.

– Будь ласка, розкажіть – що змінилося в діяльності ордену після початку конфлікту на Донбасі?

– Звичайно після виникнення даної ситуації Орден посилив свою діяльність. А також спробував модифікувати її відповідно до нових потреб, що виникли. Ми всі знаємо, що в результаті ситуації на сході сформувалися великі потоки осіб, які мігрували в сторону інших областей України. Мова йде про величезну кількість людей, і ця кількість постійно зростає. Необхідна постійна допомога. Звичайно, Орден робить все можливе.

– У яких показниках можна оцінити діяльність ордену? Який бюджет було закладено у проекти, що реалізуються в Україні?

– Важко виміряти зроблене тому, що ми базуємося частково на волонтерах, а частково – на співпраці з іншими установами та фундаціями. Але, думаю, у будь-якому випадку мова йде про внесок, який можна оцінити з економічної точки зору в дуже суттєвих цифрах. Досить лише згадати про те, що нещодавно завдяки «Мальтійській Службі Допомоги» нам вдалося заручитися підтримкою в сфері охорони здоров’я на суму близько 70-80 тисяч євро. І це лише один випадок з багатьох, і вони відбуваються все частіше.

– Ви акумулюєте бюджет від волонтерів та партнерів, чи є якийсь окремий бюджет саме Ордену, що виділяється на проекти в Україні?

– Ні, бюджету, присвяченого саме Україні, не існує. Ми вважаємо, що найважливішу цінність складають міжнародні нарахування з фондів Ордену завдяки довірі до нього та його іміджу. Усе залежить від поточних проблем, які ми бачимо.

– Які організації є головними партнерами Ордену в Україні?

– Ми тісно співпрацюємо з паном Хансом Дуденсборгом, який очолює данський фонд «Глобал Медікал Еід». З Комітетом біженців України, UNCR та з іншими Міжнародними неурядовими організаціями, що представлені в Україні. Також серед наших партнерів – різні українські компанії та підприємства, такі як: «IDS Group» в особі пана Марка Ткачука; продюсерська компанію «Альянс Шатро» під керівництвом Ігоря та Олени Волошиних; ТОВ «Євроформат Стальконструкція» на чолі з Володимиром Литвищенком; НСК «Олімпійський», очолюваний Валентином Груздєвим та його професійною командою.

Також це – медіа-партнери, у тому числі, українські видання та телеканали; Олександр Мельничук, наприклад (гендиректор телеканалу НТН. – Forbes). Крім того, ми відчуваємо постійну підтримку  культурного відділу КМДА, головою якого є Діана Попова, та Владислава Бурди з компанії  RedHead Family Corporation. 

– Як через конфлікт на Донбасі змінюється ставлення бізнесу та організацій до такої справи, як доброчинність?

– Щоб дати відповідь на це питання, я мав би бути в Україні до початку ситуації, що склалася. Але я тут лише рік. З того, що я побачив, – недовірливе ставлення в цілому до благодійності останнім часом плавно змінюється. Я маю на увазі, що люди розуміють: існує дуже багато потреб та нових надзвичайних ситуацій, на які необхідно дати відповідь.

– Як Орден знаходить тих, кому зараз потрібна допомога?

– Насамперед, що стосується ситуації на сході України. Для нас дуже важлива діяльність з моніторингу і циркуляції інформації. І з цією проблемою в даний момент стикається не тільки Мальтійський Орден, але й інші благодійні організації. Ми використовуємо наші контакти на території і, звичайно, наші прекрасні відносини з українськими органами влади.

– Будь ласка, розкажіть про контакти з Міністерством охорони здоров’я. У нас зараз має проходити реформа підзвітної йому галузі. Наскільки та криза, в якій зараз опинилася Україна, є вдалим часом, щоб проводити реформи?

– Я вважаю, що реформа системи охорони здоров’я, як і численні інші реформи, проголошені й частково вже запроваджені урядом, мають неабияку вагу для суспільства. Основні пункти в реформі охорони здоров’я – це раціоналізація, прозорість, запобігання розбазарюванню коштів, а також запобігання корупції, що стосується багатьох адміністративних секторів.

– Які саме цінності Мальтійський Орден може привнести в українське суспільство?

– Цінності, які Мальтійський Орден привносить Україну, тотожні тим, що Орден привносить у світ. Наша традиція з дня заснування Ордену – а мова йде майже про тисячу років – це бути поряд із тими, хто страждає, і з тими, хто потребує допомоги.

Наш Орден зародився в середні віки в Єрусалимі, взявши свій початок від лікарні. Він завжди відрізнявся наданням медичної підтримки та охороною здоров’я. Та за нашу історію ми створили сучасні лікарні, також одні з найважливіших у Європі.

Ми не визнаємо жодного виду дискримінації – ні расової, ні етнічної, ні мовної.

– Якщо якійсь організації чи людям потрібна допомога, вони можуть напряму звернутися до Посольства?

– Звичайно, вони можуть прийти і попросити про допомогу у Посольства, а також звернутися до «Мальтійської Служби Допомоги» – організації, створеної спеціально для цього.

– Як часто український бізнес або українські організації звертаються до ордену, щоб отримати якийсь досвід саме з благодійності?

– Я б сказав, що постійно. Ми часто разом проводимо програми допомоги і постійно спілкуємося.

Так, наприклад, часто питають про технічні моменти. Чи можна втрутитися в певний сектор, в певну зону, за певних потреб. Все частіше і наполегливіше трапляються запити волонтерів для лікарень. Тут ми допомагаємо.

Наприклад, ми займаємось перевезенням інвалідів, що мають проходити курс фізіотерапії щодня. Дім – лікарня, і навпаки. Мова йде про тисячі людей, що отримають від нас допомогу.

Посольство також завозить устаткування до України, і воно допомагає тисячам людей. По всій Україні. В різних містах. Це залежить від потреб кожної окремої лікарні. Вона може бути і не в центрі області. Це може бути маленьке містечко з величезними потребами – для лікарні, в якій є апарати, що допомагають людям щодня.

– Орден є однією з найбільш стародавніх організацій у світі. Який саме досвід він може передати українським організаціям, які хочуть також концентруватися на благодійності?

– Раніше я посилався на нашу останню ініціативу, що стосується першої невідкладної допомоги та навчальної діяльності, яку ми теж організовуємо для поширення знань.

У нас, наприклад, особлива традиція в області реабілітації. Також у нас є – але не в Україні, а в Римі – госпітальні структури. Вони переважно створені для реабілітації. А потім у нас також є особлива традиція в сфері лікування діабету. Це діаліз. У нас багато амбулаторій та структур по всьому світу.

Ми також отримали спеціальні знання, наприклад, стосовно стихійних лих, а також стосовно великих потоків мігрантів – на зразок тих, що прибувають з Африки та з Близького сходу і зупиняються на берегах європейського Середземномор’я.

– Хто може стати членом Ордену, і яких правил має дотримуватися людина, що є членом Ордену?

– Насамперед, необхідно сповідувати католицьку віру. Потім – поділяти шлях, яким іде Орден, а саме – присвячувати частину свого часу діяльності Ордену. Поділяти ієрархію Ордену та відповідно поділяти директиви Ордену.

– На скільки років наперед запланована діяльність Ордену?  Чи у майбутньому розглядається посилення його ролі в Україні? І чи можливо створення пріорату?

– Поки що наміру створити пріорат в Україні немає, одна оцінюється його доцільність, і загалом – чи можливий такий шлях. 

Візьміть до уваги, що Суверенна Рада, орган правління Ордену, обирається на п'ять років. Великий Магістр, що є нашим керівником, обирається пожиттєво. Мінімальне планування проводиться принаймні на п'ять років.

Маю зазначити, що мова не йде про типовий план дій типової держави. Тому що шлях Ордену розпочався в момент його зародження і не змінюється протягом його існування. І це шлях віри.

– У старій Європі вже багато років відбувається процес секуляризації – відділення суспільства від церкви. На думку пана Посла, у чому причини цього процесу? І якими можуть бути наслідки?

– Ще одне дуже складне питання. Важко відповісти тому, що я точно не знаю, наскільки сильним є розмежування між народом та церквою. Я не настільки в цьому впевнений. Безсумнівно, певний тип прогресу не спрощує союзу між народом та церквою. Але я впевнений, що перш за все через молоді покоління цей союз може знову розквітнути і стати важливим. І я вважаю, що Орден є тому доказом.

Якщо ми поглянемо на значну кількість волонтерів, з якими працює Орден, то побачимо серед них багато молоді. Молодь бере участь у нашій діяльності, особливо – в наших креативних заходах. І багато хто з них відчуває в собі потребу зробити свій внесок через церкву та через віру.