Постанови вісімдесят дев’ятої сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні
  • Чтв, 25/11/2021 - 09:47

Вісімдесят дев'ята сесія Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні відбулася 19-20 листопада 2021 року у Львові-Брюховичах. Публікуємо постанови цієї сесії.

ПОСТАНОВИ
Вісімдесят дев’ятої сесії
Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні

19-20 листопада 2021 року Божого, Львів-Брюховичі

1. Задля вдосконалення душпастирства в нових реаліях адміністративної реформи і децентралізації, оживлення в сучасній свідомості нашої Церкви важливості суспільно-громадської активності як здійснення її покликання підтримувати загальнолюдські та християнські цінності – гідність особи, свободу думки, слова та віросповідання, солідарність тощо, але жодним чином не втручаючись у політичний процес, та з метою звершення євангелізаційної місії Церкви постановляємо:

А. Просити єпархіальних єпископів:

1) сприяти суспільно-громадській активності священників на засадах соціального вчення Церкви, зокрема через особисту ініціативну участь у громадському житті з метою плекання серед народу християнських цінностей;

2) на рівні єпархії сприяти обміну досвідом у суспільно-громадському служінні між парафіями, публікуючи найкращий досвід у єпархіальних часописах, соціальних мережах та інших ЗМІ, проводячи щорічні єпархіальні форуми суспільно-громадської діяльності та ін.

Б. Доручити головам єпархіальних/екзархальних комісій:

1) дбати про втілення християнських цінностей у життя суспільства та в цій перспективі підвищувати якість суспільно-громадського служіння у своїй царині, розробляти та запроваджувати його стандарти і ділитися набутим досвідом;

2) організовувати та проводити популяризацію і обговорення історичного досвіду суспільно-громадського служіння Української Греко-Католицької Церкви на прикладі праведного митрополита Андрея Шептицького, отця Маркіяна Шашкевича, отця Остапа Нижанківського, Блаженнішого Любомира Гузара та інших.

В. Доручити парохам:

1) переглянути виконання в особистому душпастирському служінні постанови № 7 Одинадцятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ, який відбувся 8 червня 2001 року Божого в м. Трускавець: «Душпастирям звернути особливу увагу на їхній обов'язок брати активну участь у формуванні громадської свідомості наших людей та потребу активної співпраці з органами місцевого самоврядування в цьому плані»;

2) налагодити активну співпрацю парафіяльної громади зі своєю об’єднаною територіальною громадою (ОТГ) та управою свого старостинського округу у сферах сім’ї, освіти, соціального служіння, культури, екології, соціального підприємництва та ін.;

3) у своїх душпастирських планах ставити наголос на формуванні та розвиткові територіальної громади на засадах християнських цінностей.

Г. Доручити Українському католицькому університетові опрацювати Хрестоматію історичного досвіду суспільно-громадського служіння Української Греко-Католицької Церкви.

Ґ. Просити Отця і Главу УГКЦ доручити Комісії УГКЦ у справах родини та мирян у співпраці з Комісією у справах духовенства УГКЦ опрацювати Програму активізації суспільно-громадської діяльності УГКЦ на засадах християнських цінностей.

2. Затвердити із внесеними поправками і доповненнями Звернення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо екологічної ситуації в Україні.

3. Затвердити із внесеними поправками і доповненнями Заклик Архиєрейського Синоду Української Греко-Католицької Церкви в Україні до молитви в час лихоліття.

4. Призначити отця доктора Ігоря Бойка відповідальним делегатом від Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні за захист прав неповнолітніх.

5. Взяти до уваги звіт про діяльність Бюро УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект.

6. Обрати митрофорного протоієрея Олексу Петріва секретарем Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні на наступний трирічний статутний термін.

7. Дев’яносту сесію Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні провести в лютому 2022 року Божого.

Ці  постанови набирають чинності 6 грудня 2021 року Божого.

Голова Синоду
† СВЯТОСЛАВ