Повернення греко-католицьких святинь має об’єднати всі гілки влади на Закарпатті – краєзнавець
  • Срд, 17/05/2023 - 11:24

Знаю, що Преосвященний Владика Ніл (єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл (Лущак) – ред.) є надзвичайно толерантною особою і не хоче самостійно порушувати питання повернення Мукачівського монастиря отців василіан на Чернечій Горі та інших культових споруд, відібраних на користь московського патріархату від греко-католиків у часи сталінського режиму.

Але, шановний Владико, хочу зазначити, що ця проблема виходить за рамки суто церковної і є питанням відновлення історичної справедливості по відношенню до греко-католиків, мордованих та вбитих у часи радянського союзу. Тому я звертаю на неї увагу керівництва області та широких кіл громадськості.

Повернення Мукачівського монастиря є тотожним процесам декомунізації та деколонізації України, адже проблема виникла в результаті злочинних дій атеїстичного режиму комуністів, який поставив собі на службу російську православну церкву і якій передав монастир отців Чину святого Василія Великого.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій. Ним передбачено заборону діяльності організацій афілійованих з РПЦ, центр якої знаходиться у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Є всі шанси, що за це порушення УПЦ з центром впливу у москві ліквідують рішенням суду.

Тому, дорогий Владико, треба бути готовими до того, що майно, яке радянська влада вкрала у 1947 – 1949 роках у Мукачівської греко-католицької єпархії буде повернено законним власникам.

Нам чужого не треба, але й своїм не маємо поступитися.

Методи повернення відібраного злочинним шляхом майна греко-католиків мають бути мирними.

Департамент стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОВА має негайно розпочати розпочати роз’яснювальну роботу з теперішніми власниками структур афілійованих з РПЦ, що вони користуються чужим майном.

Відновлення історичної справедливості щодо греко-католицьких святинь має стати об’єднуючим елементом у взаємовідносинах між різними представниками влади.