Повним ходом йде підготовка до 52-го Євхаристійного конгресу
  • Птн, 17/01/2020 - 12:37

Церква в Угорщині анонсувала 52-й Міжнародний Євхаристійний конгрес, який відбудеться 13-20 вересня 2020 року,  - повідомив кардинал Петер Ердо.

Напередодні Конгресу в багатьох містах Угорщини бідних запросять розділити трапезу за загальним "столом".

 

Організаційна і духовна підготовка до події "в самому розпалі", - зазначив архиєпископ Будапешта в інтерв'ю журналам Magyar Kurir i Gondola.

 

Разом зі стадіоном Ференца Пушкаша в Будапешті, де пройдуть основні богослужіння, центральним місцем проведення Конгресу стане виставкова зона Hungexpo, де відбудуться катехитичні заходи, виставки та концерти.

 

З осені 2019 року відбувається реєстрація учасників на офіційному сайті www.iec2020.hu. Кардинал Ердо повідомив, що віруючі з усього світу кожен день заявляють про участь у важливій події, метою якої є сприяння і поглиблення розуміння і поклоніння Пресвятій Євхаристії в Церкві.

 

Тільки для участі в урочистостях Першого св. Причастя, яке пройде під час інавгурації форуму, вже зареєструвалося 3,5 тис. осіб. Крім того, вже зроблено Монстранцію, розроблену угорським художником для вечірньої євхаристійної процесії, яка відбудеться 19 вересня на площі Лайоша Кошута, навпроти парламенту. На наступний день, в неділю, 20 вересня, на стадіоні буде св. Літургія на закриття Конгресу.

 

Міжнародний Євхаристійний конгрес пройде в Будапешті вдруге. Вперше в столиці Угорщини він відбувся в 1938 році. З 1881 р. форуми проводяться раз на чотири роки в різних містах світу. Господарем останнього, в 2016 р., було Себу на Філіппінах.

 

Кожен день цьогорічного форуму буде починатися спільною молитвою і медитацією під керівництвом єпископів. Згідно з чинною програмою катехези виголошуватимуть кардинали: Аран Жоао Темпеста з Бразилії, Джон Онаекан з Нігерії, Тімоті Долан з США і Освальд Грасіяс з Індії. Крім того, кожен день будуть проводитися св. Літургії і зустрічі в робочих групах. 16 вересня мелькітський Патріарх Юсеф Абсі та єрархи східно-католицьких Церков з усього світу будуть здійснювати Євхаристію в візантійському обряді.

 

Планується також молодіжний вечір на спортивній арені Papp László (18 вересня) і день сім'ї на острові Маргарити (19 вересня), а також концерти, серед інших, відомої групи Csik Band. 15 вересня учасники Конгресу відправляться спеціальним поїздом в Естергом. Там, в базиліці, пройде богослужіння, приурочене до 750-річчя від дня смерті засновника Ордену Павла бл. Евсебія Естергомського.

 

Девізом форуму є слова 87 Псалма: "Усі мої джерела в тобі!". Перед його початком, 10-12 вересня, в Естергомі пройде міжнародна богословська конференція, в ході якої будуть обговорюватися різні аспекти Євхаристії як джерела життя Церкви. У Будапешті, перед самим Конгресом, відбудеться конференція на тему благодійної діяльності Церкви за участю глави Caritas Internationalis, кардинала Антоніо Тагле.

 

Угорська Церква готується до події з 2017 року. Кардинал Ердо переконаний, що вона стане можливістю відновити віру і зміцнити парафіяльне життя. Серед іншого, було порушено ініціативу з розповсюдження знань про Євхаристію в кожній парафії. На думку єрарха, так звана "Школа культу" - хороша можливість відкритися на Бога. Крім того, для підготовки до Конгресу важлива "щоденна, жива євангелізація". "Однак в цілому, сам факт, що Міжнародний Євхаристійний конгрес, велика церковна подія, пройде в Угорщині і те, що віра в Бога присутня в суспільстві, зміцнює віруючих", - наголосив кардинал.