Працівник прес-служби Львівської архиєпархії прокоментував ситуацію довкола конфлікту про статки священників УГКЦ
  • Срд, 22/07/2020 - 14:52

Отець Роман Гордій, працівник прес-служби Львівської архиєпархії УГКЦ, на своїй фейсбук-сторінці прокоментував ситуацію довкола конфлікту, що виник через публікацію сюжету: Маєтки під рясою. УГКЦ на ресурсі Діло

В одному із своїх щорічних послань до дня комунікації, пригадує отець Роман, Святіший Отець Франциск писав про те, як вперше в історії людства людина постраждала від маніпулювання правдою, а точніше від фейку, що його змій “закинув в інфопростір людини в раю”.

“На превеликий жаль, цей змій продовжує свою давню практику і сьогодні за допомогою певних осіб, зокрема тих, які себе можуть називати “журналістами-розслідувачами”. Це так сьогодні модно ловити хайп на “викритті” когось авторитетного, наприклад, свщенника, чи цілої Церкви… Але таке “викриття” – просто якась недолуга маніпуляція…”, – переконаний він. 

“Я говорю про відеосюжет на ресурсі “Діло” (не хотів рекламувати “жовту пресу”, але набуло розголосу, і необхідно дещо вияснити).
Дякую Тарасу Бабенчуку за те, що поділився своїми думками на цю тему! Абсолютно поділяю його думки”, – додав священник.

На його переконання, “аргументи”, які подають журналісти, маніпуляційні і недолугі.

До прикладу ієрей аналізує певні факти зі сюжету. 

Насамперед священник звертає увагу на те, що автор сюжету звинувачує церковну крамницю у збагаченні. Він каже, що ціни її завищені. Добре, каже о. Роман, є інші крамниці, якщо хтось знайде якісніші і дешевші речі, то купляє, де йому вигідніше.

По друге, автор сюжету звинувачує парафію Всіх Святих Українського Народу в тому, що вона має нерухомість в Карпатах. 

“Що тут злого?” – запитує о. Роман. 

І пояснює, що там регулярно відбувались до карантину дитячі табори, взимку там можуть відпочити на свіжому повітрі, з молитвою у приміщенні каплиці вірні, які б хотіли свій відпочинок провести не з алкоголем, але з Господом.

“Що злого в тому, що священник має особняк?” – знову запитує священник.

“Якщо він придбав його через крадіжку чи відмивання грошей, то, дорогий “розслідувачу”, представ ці докази! Нема доказів, чи ти взагалі не казав, що хтось міг купити дім за “нечесні” гроші, то нащо це взагалі подавати у сюжеті? Це диявольська маніпуляція – 100% спосіб змія в раю”, – додає він.

“Звільнили аудитора: внутрішній аудит відбувається в різних структурах, не лише Церковних, зазвичай періодично: наймають аудитора, який підписує акт про нерозголошення інформації, проводить аудит, отримує платню за послуги і йде шукати інших клієнтів. Ніхто не зобов`язаний платити аудитору і тримати його в штаті працівників…  Журналісти “Патріарший дім” причепили до Львівської Духовної Семінарії і припустили, що він не платить податків – це просто наклеп…”, – далі пояснює працівник прес-служби Львівської архиєпархії. 

“Розслідувачі” зганили проект розбудови відпустового місця “Страдецької гори” (добре, що тернопільські журналісти не дозволяють собі так само поганити брудною писаниною відпустовий Центр Зарваницю), – переконаний він.

“Якщо хтось думає, що Церква має обмежитися будовою храмів і молитвою, то я не погоджуся: Церква має виховувати дітей, підтримувати і дати можливість розвитку молоді, провадити всіх вірних як у молитві, так і в щоденному житті.
А всім хто створив це замовне відео і воює проти Церкви скажу: Римська імперія пробувала – сама розвалилась, радянська влада пробувала – кінець їй, бо ворота пекельні Церкви Христової не подолають!” – додав на завершення ієрей.