Представник Святого Престолу: зростання релігійних переслідувань
  • Срд, 22/03/2023 - 10:21

Виступаючи під час загальних дебатів в рамках 52-ї сесії Ради прав людини, Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Женеві наголосив

 

Майже третина населення планети живе в обставинах обмеження релігійної свободи. І в той час, як зростають репресивні заходи щодо релігійних меншин у багатьох країнах світу, не менше занепокоєння викликає становище віруючих у деяких країнах, де під виглядом толерантності та інклюзії дискримінація здійснюється більш витончено та підступно. На це звернув увагу архиєпископ Фортунатус Нвачукву, Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Женеві, виступаючи під час загальних дебатів у рамках 52-ї сесії Ради прав людини. На початку свого виступу він навів слова, які Папа Франциск на початку цього року сказав дипломатичному корпусу, акредитованому при Святому Престолі, де йшлося про те, що «мир також закликає до загального визнання свободи віросповідання».

Посилення репресій

«В останні роки ми стали свідками посилення репресивних заходів і зловживань, в тому числі з боку національних органів влади, проти релігійних меншин у багатьох країнах світу. Віруючим часто відмовляють у праві висловлювати і сповідувати свою віру, навіть якщо це не загрожує громадській безпеці і не порушує прав інших груп або окремих осіб», – зазначив ватиканський дипломат, вказуючи також на збільшення актів осквернення чи руйнування культових споруд і релігійних об’єктів.

Витончені форми дискримінації

Водночас, як зазначає представник Святого Престолу, в деяких країнах дискримінація віруючих набрала витончених і підступних форм, які прикриваються поняттями інклюзивності та толерантності. «У дедалі більшій кількості країн бачимо запровадження різних форм цензури, – пояснив він, – що зменшує можливості для вираження своїх переконань у публічній чи політичній сферах, мовляв для того, щоби уникнути образи почуттів інших людей». Це призводить до «втрати простору для здорового діалогу та громадської дискусії», що веде до зменшення нашої здатності «виражати фундаментальне право на релігійну свободу, свободу сумління та думки, яка є неодмінною передумовою для досягнення миру й побудови справедливого суспільства».

Кожен сьомий християнин зазнає переслідувань

Архиєпископ Нвачукву додав, що в цьому контексті Святий Престол не може не згадати про те, що згідно з деякими даними, кожен сьомий християнин зазнає переслідування. Тож він знову цитує згадану промову Папи Франциска до дипломатичного корпусу, в якій той наголошував, що «ми не можемо випускати з уваги той факт, що насильство й акти дискримінації проти християн зростаю також у країнах, де вони не є меншиною». Загроза для релігійної свободи існує також і там, де можливість виражати свої переконання обмежена неправильним розумінням інклюзії. «Уряди повинні захищати це право та стежити за тим, щоби кожна особа, в спосіб, сумісний із загальним благом, втішалася можливістю діяти в згоді зі своїм сумлінням також у публічній сфері та при виконанні свого фаху», – зазначив ватиканський дипломат, цитуючи промову Папи Франциска до дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі.