Префект Ватикану щодо ролі жінки у формуванні священників
  • Птн, 24/04/2020 - 18:01

Потрібна "культурна революція", щоб подолати "клерикальну модель" у підході до ролі жінки в Церкві, - сказав кардинал Марк Уелле, префект Конгрегації єпископів.

В інтерв’ю для «Donne, Chiesa, Mondo», додатку для жінок ватиканської газети L'Osservatore Romano, єрарх зазначив, що жінки можуть бути присутніми в різних сферах священицької формації: викладанні теології, філософії, викладанні духовності, допомозі у питаннях, пов’язаних із розпізнавання покликання.

«У цій галузі нам потрібні думки жінок, їх інтуїція, вміння зауважувати людські якості кандидатів, рівень їх емоційної та розумової зрілості. Що стосується духовної підтримки, то жінки можуть бути великою допомогою, але я думаю, що кандидата на священника краще щоб супроводжував священник», - сказав кардинал.

Префект наголосив, що якщо жінки, як рівні, братимуть участь у процесі підготовки кандидатів до священства, якщо буде діалог, обмін думками, це допоможе майбутнім священникам поважати жінок та співпрацювати з ними в їх подальшому служінні. "Якщо не розпочати під час формації, священник ризикує ставитися до жінок у дусі клерикалізму", - додав він.

За словами кардинала Уелле, хоча вже застосовуються прогресивні кроки, однак все ще існує "клерикальний погляд на формацію", і жінки все ще недостатньо присутні в цій галузі. Їх слід вважати невід’ємною частиною процесу підготовки майбутніх священників.

Нам потрібна справжня культурна революція, яка означає зміну мислення, каже єрарх. Він нагадав, що Святіший Отець ставить на перше місце в душпастирській роботі турботу про людей, якої жінки можуть найкраще навчити.

Кардинал Уелле нагадав, що впродовж останніх сорока років відбулися важливі соціальні зміни, і роль жінок у сфері праці та громадського життя почала посилюватися. У Церкві цей процес відбувається повільно. Крім того, загрозу створюють ідеології, які заперечують відмінності між статями.

«Потрібна справжня креативність, щоб присутність жінок була більшою, наприклад, у сфері свідчень та управління. Існують численні курії, де жінки є канцлерами, що координують душпастирські дії. Але проблема полягає в клерикальній моделі церкви. У Церкві враховують тих, хто виконує передову роль: хто проповідує слово Боже, хто уділяє таїнства, наче священники є головною реальністю Церкви, але це не так. Душа Церкви - це не служіння, а хрещення, тобто віра. Власне свідчення віри - це сфера, де жінка може зайняти надзвичайне місце", - сказав єрарх.