Прем’єр-міністр Франції у Ватикані: Треба погодити таємницю сповіді із кримінальним правом
  • Втр, 19/10/2021 - 13:12

Папа Франциск прийняв на аудієнції прем’єра Франції Жана Кастекса, котрий прибув до Ватикану з нагоди 100-ліття відновлення дипломатичних відносин між обома державами. Це був перший від 2009 року офіційний візит французького прем’єра до Ватикану.

Після зустрічі п. Кастекс повідомив, що серед іншого розмовляв з Папою про ситуацію Церкви у Франції після рапорту комісії у справах сексуальних зловживань (з якого випливає, що впродовж 70 років 3 тисячі священників і монахів допустились сексуальних злочинів щодо 216 тисяч дітей). За словами прем’єра, Папа Франциск має довіру до Церкви в Франції, що вона зробить необхідні висновки з рапорту, і тішиться, що реакцією місцевої Церкви не є заперечення.

Після розмови з Папою керівник французького уряду переконаний, що – як він сам сказав – «Церква не змінить догми таємниці сповіді». Однак потрібно за всяку ціну знайти шлях і спосіб погодження її з кримінальним правом, правом жертв – зазначив п. Кастекс, додаючи, що Папа цього цілком свідомий. Відмова від таємниці сповіді у випадках сексуального зловживання була одним із постулатів комісії.

Аудієнція прем’єра Франції в Папи тривала 35 хвилин, з традиційним обміном подарунків. Після цього прем’єр Кастекс відвідав базиліку св. Петра і Сикстинську капеллу.