Прем'єра Кемерона, який назвав Британію "християнською країною", звинуватили в сектантстві
  • Пон, 21/04/2014 - 19:55

Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон, який в черговий раз публічно заявив, що Великобританія - "християнська країна", зазнав різкої критики з боку відомих вчених, письменників і громадських діячів Об'єднаного Королівства, пише The Telegraph.

Видання опублікувало присланий в його редакцію відкритий лист до глави уряду, під яким підписалися 55 осіб, у тому числі письменники Террі Пратчетт і Філіп Пуллман, лауреати Нобелівської премії Джон Салстон і Харольд Крото, професор-фізик Джим Аль-Халілі. Автори послання вважають, що подібні твердження прем'єра "сіють сектантство і ведуть до розколу сучасне британське суспільство".

Цей лист став реакцією на статтю Кемерона в англіканській газеті Church Times напередодні Великодня, в якій глава уряду зазначив, що "Великобританії не слід соромитися проповідувати слово Господнє і бути християнською країною".

Автори листа, які відносять себе до інших вірувань або є атеїстами, дорікнули Кемерону в тому, що він не дотримується в суспільному житті нейтральної позиції щодо релігії, "приносячи Бога в політику". "Прем'єр-міністр має право бути віруючим. Однак його характеристика Великобританії як "християнської країни" має негативні наслідки для політики і суспільства в цілому. Наявні факти показують, що немає підстав називати Великобританію християнською країною", - підкреслюється в посланні.

Один з його підписантів, видатний борець за права людини Пітер Тетчелл, заявив в інтерв'ю ВВС, що тільки 29 % жителів сучасної Великобританії вважають себе "релігійними", при цьому більше половини з них не є прихильниками якоїсь певної релігії, відзначає ІТАР-ТАСС. "Таким чином, християнська Англія відійшла в минуле, це слід визнати і діяти відповідним чином", - підкреслив правозахисник.

Зазначимо, що Кемерон не вперше публічно виступає з подібними твердженнями. У грудні 2011 року у своїй промові з нагоди 400-ї річниці видання Біблії короля Якова (the King James Bible) британський прем'єр, який є послідовником Англіканської церкви, підкреслив: "Ми - християнська країна, і ми не повинні боятися говорити про це". Тоді Кемерон розкритикував тих, хто вважає, що називаючи себе християнською країною і підтримуючи християнські цінності, "ми так чи інакше недооцінюємо інші релігії".

За матеріалами: newsru.com