Прем’єрне виконання Акафісту до Самбірської чудотворної ікони Божої Матері у Самборі
  • Срд, 27/03/2019 - 09:11

У неділю 31 березня 2019 року в у церкві Різдва Пресвятої Богородиці м.Самбора відбудеться прем’єрне виконання Акафісту до Самбірської чудотворної ікони Божої Матері. Автор тексту – о.Назарій Заторський, музика – львівського композитора Остапа Мануляка.

Служитиме Акафіст Преосвященний владика Григорій (Комар), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Виконуватиме Акафіст відомий ансамбль “A cappella Leopolis”. Солісти: Квітослава Трояновська (мецо-сопрано), Володимир Гадзало (тенор), Тарас Грудовий (баритон), Олексій Кувітанов (баритон), Сергій Немерко (бас). Мистецький керівник та дириґент: Людмила Капустіна.

“Написання Акафіста до Самбірської ікони Божої Матері відбувалося у два етапи: перший етап розпочався після ідентифікації ікони як оригіналу, коли після реставрації чудотворний образ, серед інших місць, було привезено до Львівської духовної семінарії Святого Духа. Завершився цей етап публікацією прототипу акафіста в «Молитовнику прочанина», виданому Самбірсько-Дрогобицькою єпархією з нагоди Ювілейного 2000-го року. На другому етапі відбулася гармонізація структури та змісту акафіста: серед іншого, були подекуди додані вступи до ікосів і кондаків, щоб утворити типовий для акафістів акростих” – розповідає автор тексту о.Назарій Заторський.

Після написання тексту, наступним кроком стало написання музики, за яку взявся композитор Остап Мануляк. Вивчивши музичну традицію цього регіону на підставі Самбірського ірмологіону XVII ст. та звертаючись до характерних  для української барокової духовної музики мажоро-мінорних зіставлень, він відтворив у музиці широкий драматичний спектр емоцій, закладених у молитовному тексті – від просвітленого спокою до драматичних благань про допомогу у скрутні хвилини життя.

Проект реалізовано у серії “Духовна музика України” Фундації “Андрей”.

Запрошуємо всіх бажаючих на спільну молитву о 17.00 год.

Прес-служба Фундації “Андрей”