Презентація нової аудіокниги Блаженнішого Любомира «Суспільство і закон»
  • Чтв, 18/04/2013 - 22:31

24 квітня в київській книгарні «Є» (вул. Лисенка, 3) відбудеться презентація нової аудіокниги Архиєпископа-емерита УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара під назвою «Суспільство і закон» (початок o 13.30). Ця аудіокнига побудована у формі запитань і відповідей.

Духовний лідер українців відповідає, зокрема, на запитання про значення закону в житті суспільства, про те, кому належить пріоритет у праві: людині чи державі, про права людини і вседозволеність, про Божий закон і свободу людини, про суддів і засуджених та про право громадян на фізичний спротив.

Питання автору аудіокниги ставить Тамара Смовженко, ректор Університету банківської справи НБУ, доктор економічних наук, професор. Вступне слово сказав Петро Стецюк, суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук.

«Закон – засіб, щоб наладнати мирне, упорядковане співжиття між людьми», – каже Блаженніший Любомир. На його думку, закон вчить людей, як вони повинні поводитися.

Пріоритет у праві має надаватися лише людині, а не державі. Бо держава, ідеться в «Суспільстві і законі», не є чимось більшим, ніж людина. Держава – людська спільнота. «Закон є для людей, а не люди для закону».

«Для чого я є свобідний? Свободу ми маємо тільки на те, щоб робити добро. Природа свободи така, що припускає можливість помилки, але вона не дає права когось кривдити», – чуємо в аудіокнизі.

Божі заповіді, які для людини є найвищим законом, на переконання автора, дають людині свободу. Вони нам вказують, як робити добро. Наприклад, Божа заповідь «Не вбий». «Хтось може сказати: це обмежує мою свободу… Але це не обмеження, це кордон, який ми не можемо перейти. Якщо ми хочемо справді бути свобідними й респектувати іншим цю свободу, то не можемо вбивати всіх направо і наліво», – стверджує Блаженніший Любомир.

«Людська свобода – це не є щось, що нам дала держава, чи ми собі це вибороли. Людська свобода – Божий дар», – переконує Архиєпископ. На запитання, що є суворішою мірою покарання: смертна кара чи довічне ув’язнення, Блаженніший відповідає: «Ми не хочемо людину просто покарати, ми хочемо допомогти їй навернутися, збагнути деякі речі». Він вважає, що «суддею має бути людина не тільки зі знаннями, а й з досвідом»…

В аудіокнизі «Суспільство і закон» слухач знайде ще багато мудрих, повчальних і філософських висловлювань Блаженнішого Любомира. Вони, з одного боку, дають прямі відповіді на запитання, які ніколи не перестають хвилювати суспільство, з другого – спонукають читача самому задуматися над певними питаннями.

«Суспільство і закон» є останньою книгою з трилогії «Суспільство». Раніше вже побачили світ аудіокниги «Суспільство і влада» та «Суспільство і бізнес».

Аудіокнига призначена для широкого кола слухачів. Її можна придбати в мережі книгарень «Є» та в храмах УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ