Приготування до Надзвичайного місійного місяця, проголошеного Папою на жовтень
  • Птн, 08/03/2019 - 11:19

У рамках приготування до Надзвичайного місійного місяця, що буде проведений у жовтні 2019 року, було видано посібник п’ятьма мовами і започатковано веб-портал трьома мовами.

У жовтні 2017 року в листі до кардинала Фернадо Філоні, Префекта Конгрегації Євангелізації народів, з нагоди Всесвітнього місійного дня, Папа Франциск проголосив жовтень 2019 року Надзвичайним місійним місяцем. Ця ініціатива пов’язана із сторіччям оприлюднення Апостольського листа Папи Венедикта XV «Maximum illud», що побачив світ 30 листопада 1919 року та яким тодішній Наступник святого Петра прагнув дати новий імпульс місійній відповідальності християн за звіщення Євангелія.

Місія – невід’ємний обов’язок Церкви

Святіший Отець наголошував у листі, що Христовий заклик: «Ідіть по всьому світу та проповідуйте Євангеліє всякому творінню» (Мк 16, 5) є «невід’ємним обов’язком» Церкви, бо згідно з Другим Ватиканським Собором, вона є «місійною за своєю природою».

Тема місійного місяця – «Охрищені й послані: Христова Церква на місії в світі». Звертаючись до єпископів у грудні 2017 року, кардинал Філоні зазначив, що в центрі уваги цієї ініціативи, до якої залучена вся Церква, перебуває молитва, свідчення і роздуми про missio ad gentes (місію до народів), як «постійний стан готовності до першої євангелізації».

Чотири виміри приготування до місійного місяця

Наступник святого Петра вказав на чотири виміри приготування до місійного місяця. Перший вимір – це особиста зустріч з живим Ісусом Христом у Церкві через Пресвяту Євхаристію, Боже слово, особисту та спільну молитву. Наступний вимір – це свідчення святих, мучеників та ісповідників віри, що вирушали на місію по всьому світу. Третій вимір приготування до місійного місяця – це місійна формація, що включає вивчення Святого Письма, катехизу, духовність і богослов’я, а четвертий – це місіонерська благодійність.

Матеріали для приготування до місійного місяця

Для того, аби допомогти дієцезіям світу приготуватися до місійного місяця, видано посібник і започатковано веб-портал (http://www.october2019.va).

До посібника, виданого п’ятьма мовами (англійською, італійською, іспанською, французькою та португальською), увійшли матеріали, приготовані християнами усього світу і звернені до всіх віруючих. У вступному слові до книги зазначається, що вона покликана допомагати місцевим Церквам відповідати на їхні потреби місійного служіння.

Веб-портал, присвячений приготуванню до місійного місяця, має три мовні відділи: італійський, англійський та іспанський. В його трьох розділах – свідки, світ, формація й мультимедіа – розміщені різні матеріали, що стосуються вчення Церкви, новин про заходи в окремих дієцезіях, розповіді про місіонерів, та інше. 

Архиєпископ Джанп’єро Даль Тозо, Заступник секретаря Конгрегації євангелізації народів та Президент Папських місійних справ, зазначив, що, згідно з Другим Ватиканським Собором, Бог звертається до людей як до друзів, бо прагне, щоб вони пізнали Його і увійшли в сопричастя з Ним. «Суть місії, – додав він, – полягає в тому, аби представити людині Бога, Який її шукає».