Привітальне слово Блаженнішого Святослава з нагоди ювілею Глави ГКЦ Словаччини
  • Втр, 22/10/2013 - 17:45

Ваше високопреосвященство, владико Іване, сьогодні я маю велику честь з нагоди Вашого ювілею скласти Вам побажання і привітання від імені Української Греко-Католицької Церкви. Сьогодні тут зі мною присутні всі, як один, митрополити нашої Церкви: владика Ігор Возняк зі Львова, владика Володимир Війтишин з Івано-Франківська, владика Василь Семенюк з Тернополя, численні наші єпископи з України, а також з-поза її меж.

Наші Церкви мають спільне коріння, спільну історію, спільний досвід смерті й воскресіння, спільне свідоцтво мучеників XX століття. І тому Ваша сьогоднішня радість, владико, є нашою спільною радістю. Разом з Вами радіє вся Українська Греко-Католицька Церква.

З нагоди Вашого ювілею я Вам хочу скласти особливе побажання. Користаючи з нагоди, що тут є присутній Апостольський Нунцій у Словаччині, що є присутній Глава єпископської конференції католицьких єпископів Словаччини, хочу сказати наступне. Для Східної Церкви титул архиєпископа і митрополита — це не лише якийсь почесний титул, тому що у Словаччині є багато католицьких архиєпископів. Владика Іван (Баб’як) є Главою помісної Греко-Католицької Церкви свого права. Він очолює помісну Церкву, яка, згідно з Кодексом канонів Східних Церков, має право і можливість будувати свій Синод Єпископів. Так, як назвали Вас будівничим вашої Церкви, владико, то хочу Вам побажати, щоб Ви будували свідомість Східної Католицької Церкви у Словаччині, щоб Ви будували Синод тої Церкви, маючи сьогодні разом з вами ще трьох єпископів. Може скоро буде і більше. Щоб ви, будучи Главою цієї Церкви, будучи у сопричасті з місцевим католицьким єпископатом, як члени єпископської конференції, все ж таки будували свідомість і помісність ГКЦ у Словаччині. І тому я, як Глава УГКЦ, вітаю Главу греко-католиків у Словаччині. І бажаю, щоби Вас таким Главою вважали ваші єпископи, ваші священики, монахи, монахині і всі вірні ГКЦ у Словаччині.

А з української землі прийміть духовні подарунки. Ми знаємо, що Ваша архиєпархія охоплює високі Татри, Бескиди і Карпати. Ми Вам привезли подарунок з українських Карпат, який вирізьбили українські гуцули, — Чесний і Животворящий Хрест Господній, бо з нього нам випливають сили воскреслого Христа. Знаючи Вас, як великого почитателя Пречистої Діви Марії, ми привезли Вам ікону Зарваницької Богородиці з найбільшого українського відпустового місця і поручаємо сьогодні Вас під її материнський покров. І благаємо у Господа Бога для Вас особисто і для всієї Вашої Церкви многая літа.

Джерело: http://headugcc.info