Про адорацію Пресвятого Таїнства у Храмах Львівської Архідієцезії РКЦ
  • Птн, 02/03/2018 - 16:22

Всечесні Отці та Богопосвячені Особи!

Від 9 квітня, тобто від дня літургійного спомину Благовіщення Пресвятої Діви Марії ми розпочнемо в нашій архідієцезії адорацію, яка триватиме до 24 грудня.

Щоденна адорація в одній із святинь на терені львівської архідієцезії є пов’язанням до звичаю започаткованого св. Йосифом Більчевським, митрополитом львівським (1900 – 1923).

Cв. Йосиф Більчевський залишив багату письменницьку спадщину стосовно вчення про Пресвяте Таїнство. До сьогодні ми можемо вивчати те вчення залишене у пастирських посланнях. На початку Великого Посту 1902 року написав послання – Про Пресвяте Таїнство. У 1906 році послання – Про Перше Причастя дітей. У 1910 році звернувся до священиків і вірних з посланням – Хліб життя (1910).

У посланні „Хліб життя” св. архієпископ написав: „Сильно сподіваюся, що при помочі Божої благодаті та ревності мого духовенства шана і любов до Пресвятого Таїнства ростиме і далі. Бо, якщо всі католицькі богослужіння святі, корисні, прекрасні, то адорація Пресвятого Таїнства серед всіх них є найсвятішим, найпліднішим і наймилішим богослужінням.” Доціновуючи роль адорації, св. Йосиф Більчевський пригадав також, що приймання Причастя є найкращим способом вшанування Ісуса в Євхаристії.

За часів св. Йосифа Більчевського адорація тривала день і ніч впродовж всього року. Протягом дня адорувала чергова парафія, а вночі адорували чернечі згромадження. Сьогодні ми не маємо такої можливості. Тому адорація буде тривати 9 місяців. Тривалість адорації я залишаю на розсуд душпастирів, але прошу, щоб у кожному визначеному місці це було виставлення Пресвятого Таїнства у монстранції. У спільній адорації прошу взяти до уваги наміри:

- про мир для України;

- про пошану до людського життя від зачаття до природної смерті (у парафіях, де практикується молитва Духовного Усиновлення можна долучити молитву усиновлення);

- про нові священичі та чернечі покликання.

Перед завершенням адорації відмовимо Коронку до Божого Милосердя і заспіваємо Суплікацію.

Настоятелів і Настоятельок чернечих домів прошу запросити до молитви у чернечій каплиці вірних повязаних з вашою спільнотою.

Душпастирів парафій прошу задіяти в адорацію різні парафіяльні групи.

У філіальних храмах, де можливо є невелика кількість вірних, усильно заохочую не відмовлятися від адорації або переносити її до парафіяльного храму. Наслідки військових дій на сході, гріх аборту і неповага до життя також торкається і малих місцевостей. Це не лише проблема великих міст.

Розпочнімо перебування перед Євхаристійним Ісусом, а на час адорації усім із серця благословлю.

+ Мечислав Мокшицький
Львівський Римсько-Католицький Митрополит

Львів, 23 лютого 2018 року
Вих. № 95/2018