Про важливість застосування державного права в житті Церкви (релігійної організації) говорили у Львові
  • Чтв, 14/06/2018 - 11:45

11 червня 2018 року в Українському Католицькому Університеті (Львів) пройшов науковий семінар на тему «Церковно-правові відносини в діяльності релігійної організації на території України».

Захід був проведений з благословення Митрополита Євгена (Поповича), Голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ при співпраці з Товариством українських каноністів.

Під час зібрання були виголошені три доповіді кожна з яких у свій спосіб показала щораз то більшу необхідність знання державного права усіма, хто виконує служіння чи інше завдання в релігійній організації (Церкві) будь якого рівня: релігійного центру, релігійного управління, монастиря, парафії, учбових закладів.

Так наприклад о. д-р Андрій Танасійчук, заступник голови канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ виголосив доповідь на тему “Закон України «Про захист персональних даних» і його практичне застосування в житті Церкви (релігійної організації). Актуальний стан” на основі якої було показано потребу опрацювання та проголошення внутрішнього церковного закону яким би, у відповідності до державного закону, можна було би зберігати, опрацьовувати та обробляти персональні дані усіх, хто належить до конкретної релігійної організації або не належить, але через різні обставини життя вступає з нею у взаємовідносини.

В свою чергу п. Світлана Годунько, юрисконсульт Патріаршої Курії УГКЦ у власній доповіді на тему “Застосування законодавства про працю в діяльності релігійної організації” підкреслила, що кожна релігійної організації (різних ступенів, а особливо парафія), отримавши статус юридичної особи в Україні зобов’язана проводити власну діяльність (працевлаштування працівників, оплата праці, дні відпочинку і т. д.) у відповідності до норм, які регулюють такі питання.

Натомість о. ліц. Сергій Триф’як, регіональний директор БФ «Карітас», доповідаючи про Благодійну діяльність релігійної організації представив способи, нормативну базу та правові механізми, які дозволяють сьогодні вважити Церкву рівноправним партнером держави у здійсненні соціального служіння власним вірним, які є одночасно є також і громадянами України.

Прес-служба канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ