Про відпуст, прощу до Вишгородської Богородиці та не тільки...
  • Птн, 06/05/2016 - 20:12

14 та 15 травня у Вишгороді, що на Київщині, проходитиме щорічна Всеукраїнська проща до Собору Вишгородської Богородиці УГКЦ, у якому зберігається копія ікони Вишгородської (знаної також як Володимирської) Богородиці. Очолить паломництво Блаженніший Святослав.

Цьогорічна проща є ювілейною – десятою, а одночасно першою до Базиліки, яку у Вселенській Церкві офіційно визнано відпустовим місцем. Також саме в Соборі Вишгородської Богородиці були відкриті Двері Божого Милосердя з нагоди Ювілейного року, а місцевому пароху протоієрею Тарасу Валаху Святішим Отцем Франциском, Папою Римським, було уділено титул – Лицар Божого милосердя.

Щоб краще дізнатись про значення відпустового місця та про прощу до Вишгорода, редакція журналу «Наш Собор» поспілкувалась з о. Тарасом Валахом, який розповів нам, що таке відпуст та чому він такий важливий для кожного християнина.

Наприкінці минулого року, 1 листопада 2015 р., Апостольська Столиця на весь світ розповіла про Собор УГКЦ у Вишгороді, залічивши її до грона Марійських базилік. Всечесний отче Тарасе, що ж означає ця подія у Ватикані для нашої Церкви?

Це справді дуже важлива подія, адже наш Собор Вишгородської Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви у Вишгороді був в особливий спосіб відзначений найвищою владою Церкви. А це означає, що, дбаючи про славу Пресвятої Богородиці у Вишгородській іконі, Апостольська Столиця посприяла, щоб собор було визнано паломницьким відпустовим місцем. Це є особливий привілей, адже це місце визнане таким самим місцем, як Фатіма, Люрд чи Зарваниця, і що важливо, – цей документ чинний довічно!ВІДПУСТ-1

Що ж такого особливого відбулось?

Апостольська столиця встановила особливий духовний зв’язок між Собором Вишгородської Богородиці УГКЦ та Папською Базилікою Santa Marie Magiore (з італійської – Святої Марії Більшої). Ця святиня є однією з чотирьох найбільших базилік у Римі, яка побудована на честь Пресвятої Богородиці. Наш собор, який також посвячений Пресвятій Богородиці, отримав духовний зв’язок з цією базилікою як спільнота храмів, які в особливий спосіб прославляють Пресвяту Богородицю. На основі цього духовного зв’язку наш храм визнаний малою базилікою. Таким чином в Київській архиєпархії маємо першу малу базиліку – собор Вишгородської Пресвятої Богородиці.

Що таке базиліка?

Мала базиліка – це титул церкви, який надається виключно Апостольською Столицею. Цікаво, що в цілому світі є близько 1 500 базилік. Знедавна до них зараховано також собор Вишгородської Пресвятої Богородиці.

Як храм у Вишгороді заслужив на такий титул?

Є багато ознак, за якими це визначається. Характерним є те, що наш храм славиться списком (копією) ікони Богородиці, яку називають ще Володимирською. Варто зазначити, що це місце славиться також численними прощами вірян, які здійснюють сюди паломництва та приносять свої просьби.

Ви сказали про список ікони, де ж знаходиться її оригінал?

У Церкві не прийнято говорити про ікону як про копію, для цього вживаємо слово список, отже, коли говоримо про список ікони, то маємо на увазі її копію. Коли беремо до уваги історію нашої ікони, то слід відзначити те, що її називаємо Вишгородською, адже вона походить саме з Вишгорода. Згідно передань, в Україну вона потрапила із Константинополя, а вже тоді Київський князь Юрій Долгорукий спорудив для неї у Вишгороді спеціальний храм. За іншими ж свідченнями, вона була написана у Києві преподобним Аліпієм-іконописцем. За довгий час вона була намолена нашим українським народом, нашими дідами та прадідами і згодом стала чудотворною. Збагнувши її цінність, суздальський князь Андрій Боголюбський, захоплюючи Київ, викрав її і перевіз в Росію у місто Володимир, тоді ж її перейменували на Володимирську. Знаємо, що вже 1395 року ця ікона була дуже прославленою. З Володимира була перенесена в Москву, де зберігається і по сьогодні у Третьяковській галереї.

У нашому храмі маємо список цієї ікони, яку шануємо, почитаємо і любимо. Саме тому щороку сюди прибуває багато людей, здійснюючи таким чином паломництво до цього місця. Сюди тепер прибувають люди, які хочуть славити Бога у Вишгородській Пресвятій Богородиці, а також у храмі, який є базилікою, духовно спорідненою з такою ж базилікою у Римі. Тут просимо Бога про різні ласки і потреби, а також славимо Його та дякуємо Йому за вже багато вислуханих молитов.

Які саме молитви були тут вислухані?

Це знає лише Бог, який вміє слухати і знає, чого нам треба. Знають також і люди, які приносили сюди свої намірення і згодом отримували те, про що просили. Ми не ведемо якихось спеціальних статистик щодо вислуханих просьб. Але часто прочани прибувають сюди, щоб за заступництвом Вишгородської Пресвятої Богородиці просити в Бога дар батьківства чи зцілення для себе і своїх рідних.

Чи є особливі молитви, притаманні лише цьому місцю?

ВІДПУСТПерш за все потрібно відзначити те, що цього місяця, коли Вселенська Церква в особливий спосіб вшановує Богородицю, ми у Вишгороді також почитаємо Богородицю, яка є нашою заступницею у Бога. Протягом цілого травня щовечора молимося перед Її іконою і заносимо до Бога наші благання. Більше того, кожної середи протягом цілого року ми молимося перед цією іконою, а часом наша ікона перевозиться для почитання до інших парафій Київської архиєпархії. Коли її довший час немає в храмі, то вірні сумують за нею і допитуються: «Коли вже вона повернеться?» У цьому власне проявляється велика любов наших парафіян до Вишгородської Богородиці.

Ця ікона вже побувала в багатьох парафіях Київської архиєпархії. Чи будете розвивати далі цей звичай?

Дійсно, ікона Вишгородської Богородиці вже побувала в багатьох парафіях нашої єпархії. Протягом одного року різні парафії гостили її в себе, вірні урочисто зустрічали її і протягом довгого часу перед нею молились. На сьогоднішній день маємо багато нових парафій, про які ще до цього часу ніхто не знав, і де наша ікона ще не була. Тому опрацьовуємо новий маршрут, за яким ікона буде перевозитись до різних парафій.

Чи залишиться цей маршрут всередині архиєпархії?

Звісно, ми хочемо, щоб якомога більше вірних нашої Церкви мали змогу помолитись перед Іконою Вишгородської Богородиці. Тому на сьогоднішній день плануємо маршрут ікони по Київській архиєпархії, а це практично вся центральна Україна. Згодом також докладемо усіх старань до того, щоб ця ікона побувала на всій території України.

Знаємо, що з Ватикану до Київської архиєпархії прийшло два різні документи стосовно Вишгороду: у першому йдеться про базиліку. Про що ж розповідає другий документ?

Другий документ також містить дуже важливу інформацію, а саме у ньому йдеться про те, що це місце у Вишгороді проголошене відпустовим місцем.

Що ж це означає?

Оскільки у Східній Церкві немає практики надання повного відпусту, як це є у Церкві Західного обряду, то це вирізнення ми приймаємо як дар та вияв особливого Божого Благословення для тих, що виконають умови, приписані в даному документі.

Таких умов є кілька, серед яких варто зазначити, що вірні, які сюди приходять, отримують особливі ласки в день храмового празника базиліки Santa Maria Magiore (5 серпня), також в день храмового празника нашої базиліки та в усі свята Пресвятої Богородиці. При цьому є спеціальні вимоги, які обов’язково потрібно виконати, а головне – бути в стані освячуючої ласки, тобто після сповіді та прийняття Таїнства Євхаристії.

Як дійшло до цього моменту?

До цього могло дійти лише за благословенням Божим. Адже це колосальна праця і молитва як найвищої влади Церкви, так і вірян, які щоденно тут присутні. Велика заслуга в цьому нашої Церковної Єрархії, адже Єпископ-помічник Київський, Владика Йосиф (Мілян), дбаючи про прославу цього місця, доклав максимум старань до того, щоб воно отримало такий привілей. Було вкладено багато зусиль, які помножив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, адже Він звертався окремим листом до Апостольської Столиці, в якому підтверджував інформацію про це місце, після чого були оприлюднені відповідні документи, якими проголошено унікальність цієї святині.

Яким Ви бачите майбутнє цього місця?

Це є ще більша прослава Пресвятої Богородиці у Вишгородській іконі. Дбаємо про зростання кількості паломників, а також віримо, що наш храм стане місцем, яке притягуватиме до себе все більшу і більшу кількість прочан, котрі будуть отримувати тут великі Божі ласки. Віримо, що так буде, адже з кожним роком кількість паломників збільшується. Багато прочан приходить пішки, дехто прибуває велосипедом чи іншим транспортом, жертвуючи Богу свій час та зусилля. Люди приносять сюди свої просьби, за які моляться під час всенічних чувань та Літургії.

Що чекає на прочан під час цьогорічної прощі до Собору Вишгородської Богородиці?

Знаємо, що в днях 14-15 травня до нас мають намір завітати багато паломників з різних куточків України. Цього разу наша проща буде особливою, адже вона буде ювілейною, а саме десятою за порядковим номером, але першою як до відпустового місця. Це паломництво очолить Отець і Глава УГКЦ, Блаженніший Патріарх Святослав. У неділю 15 травня Предстоятель нашої Церкви очолить у Вишгороді Архиєрейську Божественну Літургію.

Отче Тарасе, дякую за цю розмову і бажаю Вам Божого Благословення на труд, яким разом з вірними УГКЦ у Вишгороді славите Бога і Пресвяту Богородицю.

З парохом Собору Вишгородської Богородиці о. Тарасом Валахом розмовляв о. Андрій Боднарук.

Кілька слів про УГКЦ у Вишгороді…

Українська Греко-Католицька Церква у Вишгороді відновила свою діяльність 1989 року. У 1991 році отримала земельну ділянку з правом на власність. Довголітнім парохом тут був протоієрей Сергій Прудко, який будував цей собор.

З жовтня 2011 року адміністратором храму було призначено Протоієрея Тараса Валаха, який сьогодні виконує обов’язки пароха. У парафії ревно служить сотрудник храму протоієрей Миколай Сулима. Протягом чотирьох років молоді, але досвідчені та енергійні священики здійснюють тут душпастирське служіння. Вже сьогодні бачимо чимало плодів праці греко-католицьких священиків, адже чисельність парафії постійно збільшується.ВІДПУСТ ДЛЯ -3

Сьогодні при парафії активно працює недільна школа, яка провадить катехизації для трьох вікових груп, а саме для дітей-дошкільнят, підлітків та дорослих. Окрім цього, при парафії є спільнота «Матері у молитві» та недавно створена, але дуже активна спільнота «Лицарів Колумба», до якої входять чоловіки парафії і яка дбає про благодійні і господарчі справи. Таким чином місцеві священики та вірні докладають багато зусиль для того, аби паломники, які сюди приходять, почували себе зручно та комфортно.