Про Вісімдесяту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ
  • Пон, 03/12/2018 - 15:02

30 листопада – 1 грудня 2018 року Божого під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава в Патріаршому центрі у Львові відбулася Вісімдесята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

Перед Синодом владики мали спільні реколекції для греко-католицьких та римо-католицьких єпископів.

У першій половині дня, перед початком синодальних засідань, відбувся семінар по головній темі Сесії – «Катехитичне служіння», який приготовила Катехитична комісія Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Після вступних синодальних формальностей Отці Синоду переглянули та взяли до уваги стан виконання рішень Сімдесят дев’ятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

При розгляді головної теми цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства синодальні отці заслухали доповідь про стан виконання рішень Синоду єпископів УГКЦ 2018 року щодо питань катехитичного служіння, яку виголосив отець Андрій Стадницький, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. Після детального обговорення цього питання Отці Синоду прийняли відповідні синодальні рішення.

В контексті опрацювання синодальних документів владики розглянули у повторному другому читанні та затвердили Типовий єпархіальний статут мирянського руху «Матері в молитві» над яким працювала робоча група під керівництвом владики Володимира (Ґруци). Після повторного першого читання було доопрацьовано та направлено на друге читання Програму душпастирства покликань до богопосвяченого життя, яку опрацьовує Комісія у справах монашества під керівництвом владики Михаїла (Бубнія). Також, у першому читанні було розглянуто Звернення Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ про зцілення ран війни, яке представляв владика Богдан (Манишин), голова Координаційної Ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях та Програми формації вихователів семінарій (ректорів, віце-ректорів, економів, префектів та духівників) і нової редакції документа «Напрямки підготовки кандидатів до священства в УГКЦ» із врахуванням викликів та особливостей сучасної культури, які представили владика Богдан (Данило), голова Патріаршої комісії у справах духовенства  та о. Ігор Бойко, ректор Львівської Духовної Семінарії.

Синод також обговорив питання про ідентичність нашої Церкви в світлі новітніх суспільних та еклезіальних викликів, яке представив о. Андрій Зелінський, та відреагував на новітню суспільно-політичну ситуацію опрацювавши та прийнявши відповідне звернення зі закликом до посиленої молитви та посту в час особливих випробувань для нашої державності.

Особливу увагу Отці Синоду звернули на проблематику епідемічного поширення недуги алкоголізму в Україні та душпастирство тверезості УГКЦ, як один з кроків виходу із кризи.  Доповідав це питання  о. Ігор Козанкевич, Керівник загальноцерковного реабілітаційного центру “Назарет”.

З детальною інформацією про діяльність Українського Католицького Університету у минулому році та представленням планів на майбутнє перед владиками виступив о. Богдан Прах, ректор УКУ.

Синод розглянув та поблагословив до виконання план заходів з вшанування у 2019 році блаж. cвщмч Омеляна Ковча у зв’язку із 135-річчям від дня народження, 75-ми роковинами мученицької смерті та 10-літтям проголошення його Покровителем душпастирів УГКЦ, який представив владика Богдан (Дзюрах).

Значну частину синодального часу владики присвятили розгляду резолюцій ІІІ Всеукраїнського З'їзду мирян УГКЦ, які, разом з детальною інформацією про приготування та перебіг цього форуму, доповів о. Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян.

Отці Синоду детально розглянули питання та прийняли відповідні рішення щодо капеланського служіння в молодіжних громадських організаціях патріотичного спрямування, яке доповідав о. Олексій Медик, капелан Пласту-НСОУ.

Вісімдесят першу сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в лютому 2019 року Божого.

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа
УГКЦ