Програма Апостольської подорожі Папи Франциска до країн Балтії
  • Чтв, 05/07/2018 - 17:54

Ватиканський прес-центр оприлюднив програму Апостольської подорожі Папи Франциска до країн Балтії, яку він здійснить наприкінці вересня цього року, відвідавши Литву, Латвію та Естонію.

Литва – Вільнюс і Каунас

Як і кожна закордонна поїздка Святішого Отця, вона розпочнеться з римського міжнародного аеропорту, звідки в суботу, 22 вересня, вранці, він відлетить до столиці Литви Вільнюса, куди прибуде після 3-годинного перельоту приблизно об 11:30 місцевого часу (що збігається з київським). В аеропорту відбудеться церемонія привітання.

З аеропорту Глава Католицької Церкви прибуде до президентського палацу, де здійснить візит ввічливості до Глави Держави та зустрінеться з представниками влади, громадянського суспільства та дипломатичного корпусу, виголосивши свою першу промову в цій країні. Після обіду Папа помолиться перед Остробрамською чудотворною іконою Матері Милосердя, на площі перед катедральним собором зустрінеться з молоддю, до якої звернеться зі словом, та відвідає катедру.

В неділю, 23 вересня, Святіший Отець відвідає Каунас, де відслужить Святу Месу, яка завершиться проказуванням молитви «Ангел Господній». Далі в архиєпископському палаці він під час обіду зустрінеться з єпископатом, а опісля, в катедральному соборі – з духовенством, чернецтвом і семінаристами. День завершиться відвідинами музею окупації та визвольної боротьби у Вільнюсі.

Латвія – Рига та Аґлона

Вранці, 24 вересня, Папа відлетить з Вільнюса до столиці Латвії Риги. В аеропорту відбудеться офіційна зустріч, а церемонія привітання – на подвір’ї президентського палацу та буде поєднана з візитом ввічливості до Глави Держави та зустріччю з представниками влади, громадянського суспільства й дипломатичного корпусу. Далі відбудеться покладення квітів біля пам’ятника свободи, а в Домському соборі – екуменічна зустріч, після якої Святіший Отець відвідає католицьку катедру святого Якова.

Пообідавши разом з єпископами в архидієцезальному осередку Святої Родини, Глава Католицької Церкви гелікоптером прибуде до санктуарію Пресвятої Богородиці в Аґлоні, де відслужить Святу Месу, а після церемонії прощання повернеться до Вільнюса.

Естонія - Таллінн

Вівторок, 25 вересня, останній день візиту, розпочнеться перельотом з Вільнюса до Таллінна, столиці Естонії. Також тут в аеропорту відбудеться лише офіційна зустріч, а церемонія привітання – на подвір’ї президентського палацу, разом з візитом ввічливості до Глави Держави та зустріччю з представниками влади, громадянського суспільства і дипломатичного корпусу. Далі в лютеранському храмі святого Карла відбудеться екуменічна зустріч з молоддю.

Після обіду в монастирі сестер бріґідок, Папа зустрінеться в катедральному соборі з потребуючими, що отримують допомогу в харитативних осередках Церкви, а далі відслужить Святу Месу на площі Свободи. Опісля в міжнародному аеропорту Таллінна відбудеться церемонія прощання, звідки Святіший Отець відлетить до римського міжнародного аеропорту Чампіно.