Проповідь Блаженнішого Святослава. Борислав. Храм св. Анни
  • Втр, 25/12/2012 - 13:19

«Днесь святкує вся вселенна зачаття Анни, що сталося від Бога».

 

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. Слава Ісусу Христу!

 

Преосвященний Владико Ярославе, всесвітліші, всечесні отці, преподобні брати і сестри, дорогі в Христі брати і сестри. Слава Ісусу Христу!

 

Найперше дозвольте мені від усього серця привітати місто Борислав, а відтак парафіян цього храму святої Анни, із храмовим святом. День, коли святкує парохія свій престольний празник, є днем особливої благодаті, коли сходяться до цього місця духовенство, вірні з різних околиць, щоби тут, у цьому храмі, зачерпнути повноту благодатей Святого Духа, які Господь Бог виливає щедро на своїх вірних у цей день. Але сьогодні я хочу також привітати місто Борислав, яке завершує святкування 625-річчя з дня свого заснування. Місто славне, яке потребує великих Божих благодатей сьогодні і на майбутнє. Я щиро вітаю усіх, хто прибули на це свято: вітаю пана міського голову, представників міської влади, які працюють над тим, щоб це місто було містом віруючих, побожних людей. Вітаю всіх тих, що прибули з довколишніх містечок, селищ і сіл, щоби разом молитися. Знаю, що є велика група людей із Східниці, які приїхали через засніжений перевал, щоби бути сьогодні разом з нами. Усіх вас сердечно і щиро вітаю!

 

Як ми поглянемо на історію спасіння людства, де все діло, яке сам Господь Бог робить для нас з вами, то побачимо, що та історія спасіння може бути названа історією безплідних жінок. Чому? Коли Господь Бог сотворив людину на Свій образ і на Cвою подобу, Він покликав сім’ю: чоловіка і жінку бути співдіячами, співтворцями, щоб передавати нове людське життя. Але щоби наголосити на тому, що джерелом людського життя є саме Бог, джерелом спасіння не є сила людини, але сила Божа, яка об’являється в історії, Господь Бог захотів, щоби в надзвичайний спосіб те життя, яке Він дає, передавалося навіть тоді, коли людина через неміч гріха стає нездатною співдіяти з Богом. Ми сьогодні згадуємо цю історію спасіння, як історію Сари з Авраамом, тої жінки, яка силою Божою народила сина від обітниці. Ми згадуємо сьогодні батьків Йоана Хрестителя – Захарію і Єлизавету , які теж були безплідні, але силою Божою дали потомство, як знак глибокого Божого милосердя над людським родом. Сьогодні це свято є дуже подібним до тих попередніх, але і дуже відмінне.

 

Йоаким і Анна – побожна, але неплідна родина отримує дар життя від Бога. Сьогодні в історію людства входить особа Пречистої Діви Марії, тому що історія людини в кожного з нас не починається з моменту її народження. Історія людської особи починається в момент її зачаття, коли батьки, співдіючи з Божою силою, дають начало новому людському життю. І от сьогодні в лоні цієї побожної Анни починає своє життя, входить в історію та, яка стане передвісницею, а відтак співдією людства в ділі спасіння людини. Сьогодні починає свою історію Пречиста Діва Марія. Але це свято має ще іншу назву – Непорочне Зачаття Пречистої Діви Марії, тому що у її зачатті ми отримали пророчий знак, якийсь передвісник про звільнення усього людського роду з-під влади гріха і смерті. Вона, маючи природніх батьків, зачинається вільною від первородного гріха, вільною від усякого зла, вільною від того, що справді є найбільшим рабством людини — це є рабство гріха і смерті, як навчає нас Божественний Спаситель. Тому в сьогоднішньому святі вся вселенна радується, бо отримує благу вість про те, що ми: весь людський рід, увесь всесвіт є сотворені для свободи і життя вічного в Бозі. Те звільнення від гріха і смерті, яке ми з вами сьогодні отримуємо через Святі Тайни у лоні Церкви, Пречиста Діва Марія за особливим діянням Святого Духа отримала в лоні своєї матері. У сьогоднішній день з першої хвилини є входження в історію людства.

 

Дорогі в Христі, ми всі з вами є діти Христової Церкви. Ми всі з вами ісповідуємо, що та Церква, дітьми якої ми є, є Єдиною, Святою, Соборною і Апостольською. Ми кожного дня покликані змагатися за святість, бути святими, як святим є ваш Небесний Отець. Цього навчає нас, вимагає від нас Небесний Спаситель — Ісус Христос. Але святість Церкви і святість кожного з нас не полягає в тому, що ми з вами є вже вільними від усякого гріха. Святість Церкви полягає в тому, що в ній спочиває Джерело Освячення. І ми з вами кожного дня, крок за кроком, можемо очищатися, освячуватися, ставати вільними від усього того зла, яке так часто тримає нас у своєму рабстві. В сьогоднішній день, якщо ми справді хочемо відкрити для себе Таїнство Церкви, дітьми якої ми є, ми повинні споглядати на особу Пречистої Діви Марії.

 

Дорогі в Христі брати і сестри, сьогодні ми, як українці, також переживаємо момент, в який волаємо до Господа Бога про звільнення від усякого зла. Ми хочемо жити краще ніж живемо, ми хочемо, щоби місто Борислав справді відродилося, як великий індустріальний центр України. Але ми повинні розуміти, що людина є духовною істотою, її видимі матеріальні виміри є нічим іншим, як лише виявом її внутрішнього і духовного життя. Тому мені дуже приємно було відчути, що місто Борислав для того, щоб відродитися, відроджує найперше духовне, релігійне життя у своїй громаді, звільняється від пут гріха і смерті. І лише тоді можна звільнитися від пут економічних негараздів і всього того, що ми ще так потребуємо для нашого повноцінного розквіту, зокрема у цьому місті.

 

Але входження в історію Пречистої Діви Марії є великим знаком і передвісником того, що все те, чого ми бажаємо в цей день: святості, Божого життя, свободи від гріха і смерті, людського і духовного зростання, є можливим завдяки силі Божій. В тому тропарі сьогоднішнього свята ми визнаємо, що те, що сталося у цей день у родині Йоакима і Анни, є Божим ділом так само, як справа нашого освячення. Відродження церковного і громадського життя, відродження українського суспільно-економічного життя – це є Божа справа, яку він хоче чинити при помочі нас, християн.

 

Нехай Пречиста Діва Марія, оця особа людська, яку ми прославляємо, як чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, вона, через яку Син Божий воплотився, а відтак відкупив і спас людський рід, буде вашою небесною покровителькою і заступницею, яка буде вимолювати для вас усі благодаті, яких ви потребуєте для особистого сімейного і громадського життя, щоб повнота життя, яка випливає з Божої присутності, по вінця наповнила небесною благодаттю усіх вас. Амінь.

Слава Ісусу Христу!

 

Джерело: http://headugcc.info