Проповідь Глави УГКЦ на М'ясопусну Неділю
  • Пон, 11/03/2013 - 12:41

В імʼя Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь

Слава Ісусу Христу!

Найперше хочу всім вам сердечно подякувати за ту можливість разом з вами помолитися. Сьогодні я відчув такий обовʼязок вас відвідати, щоб засвідчити вам свою повагу, памʼять про вас, щоб ви відчували себе справді любленими синами і доньками своєї Церкви. Що ця, можливо, найменша громадка, наймолодша, через це не є найгіршою чи останньою, але, можливо, найбільш любленою, про яку нам потрібно найбільше дбати і найбільше памʼятати.

Ось уже за тиждень починається Великий Піст. І сьогодні, у цю неділю, яка називається Неділею Мʼясопусною, ми чуємо Євангеліє, яке нам розповідає про Страшний Суд. Але для того, щоб ми правильно зрозуміли те Боже слово, яке сьогодні Христос до нас промовляє, ми повинні, перш за все, побачити Добру Новину в тому Євангелії, яке ми сьогодні читаємо.

В чому ж полягає ця Добра Новина? Найперше це те, що Господь Бог, згідно нашої віри, є Богом Всюдиприсутнім. «На всякому місці володіння Твого, благослови, душе моя, Господа», — так співає псалмоспівець Давид. Але Його присутність не є якоюсь такою нерухомою, статичною. Господь Бог приходить, зближається до людини. Найперше Він прийшов, народившись і ставши людиною. Відтак Він приходить до нас кожного дня через тих людей, яких нам посилає, скеровує до нас Боже слово людською мовою. Але в такий повний спосіб Він прийде тоді, коли завершиться історія цього світу. Він тоді прийде у Своїй Славі і засяде на Престолі Своєї Слави, і тоді збере усіх людей від початку і до кінця світу перед Свої власні очі.

Господь приходить. І ми кожного дня стаємо перед Його очі. Але в кінцевий, повний спосіб кожний з нас стане перед Богом на Страшному Суді для того, щоб здати звіт з усіх своїх вчинків. Але коли читаємо у цьому Євангелії як відбуватиметься це всесвітнє судилище, ми побачимо Пастиря, який знає кожного з нас і одних поставить праворуч, а других поставить ліворуч. Чому? Тому, що кожен з нас прийде в цей момент зустрічі з Христом з чимось, що принесе у своєму серці. Той Добрий Пастир на тому Суді не буде нам чогось давати або, я би сказав, зовні нас кудись скеровувати. Просто виявиться все те, чим ми з вами ціле своє життя жили. Святі Отці кажуть, що куди ми з вами йшли цілу свою земну дорогу, туди ми прийдемо і на Страшному Суді. Але є ще одна дуже важлива риса, про яку говорить Христос: Він до нас приходить кожного дня в особі найбільш потребуючої людини. Ми знаємо, що кожна людина є сотворена на образ і подобу Божу, але Христос не запитає нас, в яких квартирах ми жили, в яких храмах ми молилися, на яких автах ми їздили... Тоді Він нас запитає, що ми зробили для Його найменших. Бо каже Христос: «те, що ви зробили одному з моїх найменших, ви мені зробили». І дуже цікаво, що коли ми чинимо діло милосердя комусь, коли ми відвідуємо хворого чи того, хто є у вʼязниці, коли ми годуємо голодного, напоюємо спраглого, щось з нами діється. Той вчинок милосердя міняє нас. Дає нам якісь такі риси, робить нас такою особою, яку на Страшному Суді Христос виявить і скаже: «Прийдіть, благословенні Отця Мого, і наслідуйте Царство, яке приготоване вам від сотворення світу».

У цю мʼясопусну неділю наша Церква проголосила День соціального служіння. Це є день, коли ми заохочуємо усіх наших вірних подбати про найбільш потребуючих ближніх. Бо коли ми служимо нашим потребуючим ближнім, ми служимо самому Богові. Тобто цей вчинок милосердя – це не є вчинок якогось чисто людського братерства чи солідарності – це є релігійний акт. Ми тоді справді вшановуємо, почитаємо Бога, який є присутній в образі цього ближнього і потребуючого.

У цей день я спеціально хотів вшанувати вас. Цю, можливо, з найбільш потребуючих маленьких громад нашої Київської Архиєпархії. І показати вам, що ви є синами і доньками Великого Бога, до яких Господь Бог приходить кожного дня. Можливо, навіть нехай цей день мого до вас приходу буде знаком , що Господь Бог про вас памʼятає, вас любить. Бо є дуже легко добачити Божу присутність у вже збудованому пишному храмі, але є дуже нелегко добачити Його присутність у такому пристосованому приміщенні, де ми разом збираємося до Євхаристії.

Хочу усім вам побажати, перш за все, щоб ви мали відкрите духовне око і побачили того Бога, який зближається до вас. Хочу вам теж побажати, щоби ви були багаті на вчинки милосердя, бо тоді ви будете ставатися тими, кого Господь Бог покличе праворуч Себе у Царство Небесне. Хочу побажати вам Божої Сили і того величезного натхнення, щоб ви любили Господа Бога і свою Церкву так, як ви це робите сьогодні.

Нехай над кожним з вас залунають ці Божі слова: «Прийдіть, благословенні Отця Мого, і наслідуйте Царство, яке приготоване вам від сотворення світу». Амінь.

Джерело: http://headugcc.info