Рада Церков виступає проти атаки на встановлену Богом та Конституцією України інституцію шлюбу та сім’ї
  • Втр, 28/03/2023 - 14:19

Релігійні спільноти обурені законопроєктом № 9103, який пропонує прирівняти реєстровані партнерства до шлюбу, називаючи їх “сімейним союзом” змінюючи чинні норми Сімейного кодексу України. 

 

З цього приводу Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулася до Голови Верховної Ради, заперечуючи проти чергової спроби легалізації в Україні так званих “одностатевих шлюбів” під виглядом реєстрованих партнерств. 

«Можемо прогнозувати, що у випадку ухвалення вищевказаного законопроекту, наступним кроком лобістів одностатевих відносин стане ініціювання можливості усиновлення дітей одностатевими парами, з усіма вкрай негативними наслідками для формування особистості таких дітей та з позбавленням їх природного права на виховання у повноцінній сім’ї – маючи і батька, і матір», – наголошується у зверненні ВРЦіРО. 

Нинішня демографічна ситуація, відповідно до Стратегії національної безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 14.09.2020 року № 392, визначена серед загроз національній безпеці та національним інтересам України. На переконання Ради Церков, легалізація одностатевих реєстрованих партнерств жодним чином не сприятиме подоланню демографічної кризи, зокрема через природну неспроможність одностатевих пар до народження дітей.

«Проблематика реагування на демографічну кризу особливо загострюється у зв’язку з нинішньою збройною агресією Росії проти України, в наслідок якої тисячі дітей в Україні втратили батька та (або) матір та стали сиротами, майже пів тисячі дітей загинуло і майже тисяча зазнали поранень. При цьому хвиля міграції українських сімей із дітьми за кордон ще більше ускладнюють демографічні перспективи України, зважаючи на виклики післявоєнного відновлення зруйнованої інфраструктури».

Релігійні діячі переконані, що нині в Україні закладаються ціннісні підвалини як для Перемоги в цій війні, так і для її подальшого відновлення і розбудови. Цілком очевидним, що однією з таких засад має продовжувати бути здорова сім’я, що обумовлює необхідність формування та реалізації державної політики, орієнтованої на підтримку сімей, зміцнення шлюбних стосунків, відповідальне батьківство та материнство. 

ВРЦіРО вважає неприпустимими будь-які законодавчі ініціативи, які несуть загрози як для інституту сім’ї, так і для ціннісних підвалин українського суспільства в цілому, його моральних і духовних засад.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає парламент відхилити проєкт Закону № 9103 про інститут реєстрованих партнерств як такий, що несе загрозу для морального і психологічного здоров’я дітей та їхнього права на виховання в сім’ї, створеній на підставі шлюбу чоловіка і жінки, та погіршуватиме демографічну ситуацію в Україні.