Радісні, як о. Боско. Побажання Папи для священиків
  • Чтв, 31/01/2019 - 17:18

В день літургійного спомину святого Івана Боско Папа закликав священиків не бути функціонерами та мати відкритий погляд

Священики нехай будуть радісні та дивляться на світ людськими та Божими очима, наслідуючи святого Івана Боско. Таке побажання прозвучало з уст Папи Франциска під час ранкової проповіді в четвер, 31 січня 2019 р., в день літургійного спомину цього італійського священика, який став відомим завдяки життю, присвяченому вихованню молоді.

Два погляди

Як підкреслив проповідник, отець Боско не боявся дивитися на дійсність як людським, так і Божим поглядом. Він жив у період розквіту антиклерикалізму та «замкненої аристократії», де бідні дійсно були «злиденними, відкинутими мов непотріб», й бачивши молодь, що скиталася на вулиці, він сказав: «Так не повинно бути!».

«Він дивився на дійсність очима людини, яка є братом і навіть батьком, мовивши: “Так не може тривати далі! Ці юнаки, можливо, опиняться в о. Кафассо, на шибениці… ні, так не може тривати надалі”, (о. Кафассо, приятель о. Боско та капелан в’язниці в Торіно, часто супроводжував засуджених до страти). Зворушившись, як людина, він почав роздумувати над шляхами для того, щоб допомогти молоді зростати й дозрівати. Людські шляхи. А далі мав мужність дивитися Божими очима та приступати до Бога зі словами: “Дай мені це розгледіти… цю несправедливість… як слід повестися в цій ситуації?.. Ти створив їх для щастя, а вони переживають справжню трагедію”», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що саме завдяки спроможності дивитися на дійсність цими двома поглядами, він зумів прямувати вперед задуманим шляхом.

Священик, за словами Папи, повинен мати «ці два полюси», а для цього потрібно проводити багато часу перед кивотом. Завдяки молитві вчимося з людяністю дивитися на ближнього, отримуємо розуміння того, як йому допомогти. Священик не може бути функціонером, клерком, який приймає лише у визначені години, але повинен дивитися «людським поглядом», здатним зворушуватися, та мати сміливість «змагатися з Богом» на молитві.

Радість

За словами Святішого Отця, завжди існує ризик «дивитися надто по-людськи, без Божого погляду, або надто зосереджуватися на божественному, забуваючи про людське». Однак, якщо не ризикуємо, «то нічого не зробимо». У дійсності, якщо є любов, то тато ризикує задля дитини, брат заради брата… Це також може викликати страждання, переслідування, обмови… Мовляв, той священик яшкається з цими невихованими хлопчаками…

Тому, Папа дякує Богові за дар отця Боско, який «отримав від Бога велике серце вчителя і батька». «Якою ж є ознака того, що священик добре звершує своє служіння, споглядаючи дійсність Божими та людськими очима? Радість. Тож коли священик не знаходить в собі радості, то повинен зупинитися й запитувати себе: чому? А про радість отця Боско всі знають: він був учителем радості», – сказав проповідник, закликавши:

«Просімо в Господа за заступництвом отця Боско благодаті, аби наші священики були радісними. Радісними, бо вміють дивитися на душпастирські завдання і на Божий люд людськими й Божими очима».