Речник Львівської архиєпархії УГКЦ: священник на Сихові діяв згідно з усіма рекомендаціями і розпорядженням Митрополита Львівського Ігоря
  • Срд, 08/04/2020 - 15:16

У мережі Facebook піднялась хвиля обурення після того, як мешканка Львова опублікувала відео, на якому священник у церкві Зіслання Святого Духа УГКЦ, що на вул. Трильовського на Сихові, причащав прихожан за храмом, у задньому дворі з однієї ложечки.

"Безсмертні рагулі", "На Сихові священник таємно причащає вірян з однієї ложки", "Я сподіваюсь, що всі вони зляжуть від С-19", "А тепер подумайте як ця бикота повалить на Великдень"... - такого типу заголовки в локальних ЗМІ та образливі коментарі посипались на вірних УГКЦ, які прийшли до храму на свято Благовіщення, дотримуючись необхідної дистанції один від одного та одягнувши маски.

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv капелан ЛМР, речник Львівської архиєпархії УГКЦ, отець Павло Дроздяк, жодного порушення в діях священника не було, оскільки той робив згідно з усіма рекомендаціями і розпорядженням, яке видав Митрополит Львівський Ігор.

«Причастя відбувалося на відкритому просторі з дотриманням гігієнічних норм та дистанції, тому ми не можемо говорити про порушення. Причащали з однієї ложечки, але не доторкаючись до слизової оболонки. Водночас був присутній прислуговуючий, який тримав рушничок, промочений дезінфікуючою речовиною, і, якщо би відбувся контакт, то ложицю продезінфікували б», – каже він.

Також, за словами о. Павла Дроздяка, не слід спекулювати на тому, що користувалися однією ложицею.

«У нас завжди була традиція в церкві, що під час причастя прихожани, відкриваючи широко уста, ніколи не облизували ложицю», – додає він.

Отець Павло Дроздяк також нагадує про те, що повідомляв раніше Блаженніший Святослав: церква залишається відкритою, так само як і доступним є причастя, але воно має відбуватися безпечно як для вірних, так і священника. Тільки сповідь рекомендували перенести на час, коли завершиться карантин.