Релігійне згромадження в Бельгії відкинуло вказівку Папи і буде надалі уділяти евтаназію
  • Срд, 13/09/2017 - 11:02

Відкидаючи наказ Папи Франицска, бельгійське релігійне згромадження «Брати милосердя» оголосило, що продовжуватиме дозволяти евтаназію у 15-ти психіатричних лікарнях, якими керує в Бельгії.

На прес-конференції 12 вересня лідери бельгійської гілки релігійного згромадження зазначили, що вважаєють, що їх політика не суперечить католицькому моральному вченню. Вони також наголосили, що «не може бути й сумніву» у їх вірності вченню Церкви. За їх словами, їхня політика «захищає ідею того, що життя слід захищати», водночас поважаючи свободу лікаря «проводити евтаназію чи ні» у їх лікарнях. В заяві також йдеться про те, що решта медичного персоналу є вільними, щоб відмовитись брати участь в евтаназії.

«Брати милосердя» прийняли таку політику щодо їх бельгійських клінік в квітні цього року. Настоятель чину, брат Рене Стокман, засудив таку політику і звернувся до Ватикану із проханням втрутитись. Зараз він говорить про те, що продовжуватиме консультації із представниками Ватикану та зазначив, що вдасться до дисциплінарних дій впродовж наступних двох тижнів.

В серпні Папа Франциск наказав «Братам милосердя» змінити свою політику, а Ватикан дав вказівку усім членам цього релігійного згромадження, котрі працюють в клініках, надати письмову заяву із підтвердженням того, що вони приймають вчення Церкви про те, що «людське життя слід поважати і захищати від моменту зачаття і аж до природньої смерті». Для того, щоб надіслати свої заяви, Ватикан дав братам час до кінця серпня.

Брат Стокман зазначив раніше у серпні, що у випадку, якщо політику клінік не буде змінено, то їх буде позбавлено католицької ідентичності.

Нагадаємо, що колишній глава Європейської Ради Герман ван Ромпей висловив критику Папі Франциску, зазначаючи, що він не повинен висловлюватись щодо того, чи може бельгійське релігійне згромадження дозволяти евтаназію у своїх лікарнях. Він написав у Twitter: «Часи «Roma locuta causa finita» давно минули». Цей допис з’явився після того, як професор канонічного права Курт Мартенс повідомив, що ван Ромпей входить до опікунської ради групи Братів милосердя.