Різдвяне послання 2019 р. Б. Владики Димитрія (Григорака), ЧСВВ, єпарха Бучацького УГКЦ
  • Суб, 05/01/2019 - 13:22

Всесвітлішим і високопреподобним отцям, преподобним монахам і монахиням, дорогим братам і сестрам.

«І пішли (пастухи) притьмом, і знайшли
Марію, Йосифа й дитятко, що лежало в яслах (Лк. 2, 16)»

Христос Рождається!

Різдво щороку пригадує нам ту неймовірну захоплюючу правду про те, що Бог справді прийшов у наш світ, ставши людиною!

У центрі Різдвяних свят завжди є новонароджене Боже дитятко Ісус, яке завжди зображується на іконах в оточенні Своєї сім’ї: Пречистої Діви Марії та її обручника й опікуна св. Йосифа.

Так зволив Бог, що сім’я стала тим першим середовищем, яке дало Йому можливість прийти і яке перше прийняло Його. Цим фактом Господь підніс гідність сім’ї на найвищий щабель як найважливішу фундаментальну спільноту людського суспільства і Церкви.

Бажаючи підкреслити і акцентувати увагу всіх християн і віруючих України на винятковій важливості сім’ї, Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій вирішила оголосити 2019 рік Роком сім’ї.

Сім’я – це інституція, створена Богом, через яку Він продовжує передавати життя людському роду, і в яку Він вливає свою любов, щоб оживити світ. Бог є любов, а справжня любов ніколи не замикається в собі, а прагне зробити щасливими інших. Для цього Богом були створені ангели і люди – істоти, які здатні стати учасниками Божого життя. І саме в сім’ї людина може найкраще прийняти і ввійти в Боже життя.

Бог створив людину на Свій образ і подобу, тобто, людина є особою, як і Бог є особа, і сім’я людська теж має бути Його подобою. Подібно, як «Бог є один, але не самотній» (св. Августн), бо є вічною триєдиною єдністю трьох Божих Осіб, так і людину Він створив несамотньою: «…чоловіком і жінкою сотворив їх (Бут. 1, 27)».

Життя Трьох Божих Осіб є недосяжним ідеалом для будь-якої людської спільноти – від сім’ї до нації і людства, як великої сім’ї народів. Але з усіх людських спільнот сім’я найбільше наближається до цього недосяжного ідеалу, бо є найглибшою і найміцнішою єдністю її членів. Сім’я – це ікона Пресвятої Тройці. Здавалося би, на перший погляд, що спільного може мати чисто богословська дисципліна Тринітологія до нашого повсякденного сімейного життя із його туземними проблемами ? Але пригляньмося пильніше до життя трьох Божих Осіб, яке має кілька характерних рис:

• кожна Божа Особа є абсолютно неповторною і самобутньою;
• кожна Божа Особа є абсолютно відкрита на іншу Особу Пресвятої Тройці;
• кожна Божа Особа абсолютно проникає іншу Особу;
• при цьому не тільки не нівелює неповторність і самобутність іншої Особи, а (що дуже важливо для наших людських стосунків) ще більше утверджує іншу Особу в її неповторності і самобутності.

Це ідеал, завжди недосяжний для людських спільнот, але до нього треба йти. Проектуючи цей ідеал на людську сім’ю, можна сказати: кожна людина в сім’ї має бути собою, але не легко є бути собою. На перешкоді цьому стоїть гріх, наша гординя і підступи зла ззовні нас. Це означає також не бути копією когось. І тільки у Христі, не копіюючи, а наслідуючи Його, ми можемо знайти себе.

Кожний член сім’ї, а в першу чергу чоловік і жінка, мають бути відкритими одні на одних, не замикатися в собі, йти на діалог і рішуче відкинути лицемірство, обман і хитрість. Дозволити іншій людині теж відкритися тобі і прийняти її у своє життя, при цьому не намагатися сформувати іншу людину «на свій смак», на свій «образ і подобу», не деформувати її неповторність і самобутність, а навпаки - утверджувати в її неповторності і допомогти їй бути собою.

Всі ці поради можна здійснити лише при тісній єдності з Господом кожного члена родини. Тому на першому місці в кожній сім’ї має бути спільна щоденна молитва, недільна Служба Божа, спільне читання Святого Письма, молитва перед трапезою та інші духовні практики. Частіше говорити «пробач» і «дякую» та не бути скупим на похвалу і заохочення.

Лиш єдність з Богом зумовлює надійну єдність родини.

Отже, одними з головних умов міцної сім’ї є любов, довіра, відкритість, постійне спілкування. Прикладом такої непохитної довіри є св. Йосиф і Пречиста Діва Марія. Було не мало складних питань, які могли захитати їхню взаємну довіру, було ще більше зовнішніх перешкод, які випробовували їхню віру в Бога. Але їхня непохитна віра в Бога і довіра один одному дозволили прийти Богові в світ через їхню сім’ю.

Унікальною і неповторною є Пресвята Родина, через яку Бог увійшов у світ, став людиною, щоб спасти все людство. В той неповторний час доля людства залежала від двох людей: св. Йосифа і Пречистої Діви Марії, від міцності їхньої сім’ї. Вони, не маючи прямих відповідей на всі питання «чому ?», але, маючи непохитну взаємну довіру між собою і до Бога, зробили все можливе, щоб Божий Син народився, і зберегли життя новонародженого Божого дитятка.

Роль Пресвятої Родини у ділі спасіння світу є неповторна. Сім’я св. Йосифа і Пречистої Діви Марії з честю виконала надважливе завдання, яке доручив їм Бог.
Через Пресвяту Родину Господь дав світу Спасителя, і також через кожну християнську родину бажає щось дати і сказати світові. Кожна родина має свою місце у Божих планах.

Вітаю з Різдвом Христовим і Новим 2019 роком Божим всіх вірних і духовенство Бучацької Єпархії УГКЦ, а особливо їхні родини. Вітаю також родини біженців, вимушених переселенців з Криму і Донбасу, родини, в яких є хворі і неповносправні, родини, які живуть за межею бідності, які терплять від холоду і недоїдання.

Особливо вітаю родини наших воїнів, які віддали своє життя за Україну і тих, які захищають нас зараз на лінії вогню. Хай Господь супроводжує всі наші родини Своїм благословенням весь цей рік і надалі, дасть сили перебороти всі труднощі, зміцнить взаємною довірою і любов’ю, та дасть відвагу бути відкритими до передавання дару життя і свідчити Христа – Бога, який прийшов у світ, щоб спасти його.

Христос Рождається!
Славімо Його!

† Димитрій Григорак, ЧСВВ
Єпарх Бучацький