Різдвяне Послання Владики Петра Стасюка
  • Втр, 18/12/2018 - 10:33

Христос Рождається!  

Різдво – народження нашого Спасителя, Ісуса Христа, є дійсно основою життянашої Церкви, України та її культури.

З одного боку це пояснює значення нашої християнської віри, але також визначає нас як людей.

Різдво є виконанням обіцянки, зробленої людству, після падіння Адама і Єви в Едемському саду, що ми будемо врятовані від гріхів непокори та відкидання Бога нашими первородними батьками. Бог обіцяв надіслати нам Спасителя. Він послав нам Свого Сина, який народився в дуже скромному оточенні, щоб показати нам, що Бог через Ісуса Христа є Божественним і разом з тим одним з нас.

Українці завжди це розуміли і використовували різдвяну історію, щоб створити унікально красиву культурну ідентичність. Україна та її Церква мають культуру, яка повторює цю релігійну істину для всіх, щоб її відчути і нею жити.

Тим не менш, багато людей можуть поставити під сумнів те, що історія Різдва означає для нас, наша віра і наше життя сьогодні. Чи це актуально в 2019 році? Як Церква і люди віри живуть у дусі Різдва в наші часи?

Слово Боже – це наша надія, наша сила і наша віра в наше майбутнє життя.

Це цікаве питання. Як це трапляється, основною темою Єпископського Синоду Української Католицької Церкви в 2018 році було Слово Боже (Святе Письмо) і Катехизм. Минулого листопада наш комітет “Жива парафія”, який складався з делегатів з різних країн світу, досліджував цю ж тему.

Мені здається, що в цих двох останніх нарадах нашої церкви різдвяна історія продовжує оживати в наш час.

Різдво, це саме наповнення Слова Божого (Біблія). Йдеться про Бога, який говорив багато років тому, в Віфлеємі, і говорить до нас сьогодні. Слово Боже – це наша надія, наша сила і наша віра в наше майбутнє життя.

Марія, Йосип, пастухи, ангели, мудреці, і навіть Ірод хотів знати слово Боже. Більшість хотіли святкувати це. Ірод хотів використати його для власних потреб. Ті, хто вірить у Слово Боже як особисте послання, хочуть і повинні поділитися ним. Слово Боже не може бути мовчазним. Воно є надто сильним, надто потужним. Ним треба ділитися. Свідками першого Різдва є перші катехисти.

Наша Церква сьогодні кидає нам виклик вивчити Слово Боже, його активізувати, а потім ділитися ним у наших будинках, на вулицях та в церквах.

Українське Різдво є саме таким. Подивіться на вечерю на Свят вечір, церковні служби, коляду і т. д. Хіба ми не всі повністю задіяні на Різдво? Хіба ми не радіємо цим? Ми не працюємо в цей час, відвідуємо інших, ми ділимося дарунками. Ми святкуємо. І так це повинно бути.
Христос народився. Славімо Його.

+Владика Петро Стасюк C.Ss.R. AM.
Єпарх Українських католиків в
Австралії, Новій Зеландії та Океанії