Різдвяне послання Владики Василія (Тучапця), Екзарха Харківського
  • Суб, 07/01/2017 - 12:11

Всечесним та преподобним отцям, преподобним сестрам, возлюбленим у Христі братам і сестрам

 Христос народився!

Славімо Його!

« Слава во вишніх Богу і на землі мир в людях благовоління. »

Лк. 2, 14

Цими словами Ангели прославляли Бога, що народився і став людиною, та звістили про це «пастухів, що перебували в чистім полі та вночі стояли на сторожі коло своїх отар» (Лк. 2, 8). Пастухи ж притьмом пішли до Вифлеєму і «знайшли Марію, Йосифа і дитятко, що лежало в яслах» (Лк. 2,16), якому ім’я Ісус. «Здійснилося тоді Господнє слово, сказане пророком Ісаєю: ось діва матиме в утробі і породить сина, і дадуть йому ім’я Еммануїл, що значить: З нами Бог.» (Мт. 1, 22-23). Здійснилось також інше пророцтво, сказане Міхеєм, яке вказувало де народиться Месія: «і ти Вифлеєме, земле Юди, нічим не менша між містами Юди, бо з тебе вийде вождь, що буде пасти мій народ, Ізраїля» (Мт. 2, 6). В цю ніч Син Божий став сином чоловічим, Бог став людиною. Господь виявив свою велику милість до людського роду, щоб припинити ворожнечу і примирити людину з Богом. Тому ангели прославляючи Бога кажуть, що Він принесе мир на землю для людей доброї волі. Отож, Ісус прийшов на землю, щоб людей спасти і принести мир, як Божий дар. Про цей дар Христос говорить до своїх учнів: «Мир залишаю вам, мій мир даю вам; не так як світ дає даю вам його. Хай не тривожиться серце ваше і не страхається!» (Ів. 14, 27). Господь Ісус є тим, хто подає мир, тривкий мир, який ніхто не в змозі порушити – Божий мир. Здійснивши діло спасіння, Христос примирив небо і землю. Саме на це вказує Спаситель, з’являючись своїм учням після воскресіння, промовляючи: Мир вам! Апостоли прийняли цей Божий мир і, проповідуючи Євангеліє, передавали його всім, хто повірив. Цей благодатний мир є ознакою присутності Бога в людині. Ангели, звеличуючи втілення Божого Сина, звіщали, що Він принесе мир людям доброї волі, тим людям, які подобаються Богові, які виконують Його благу волю. Виконують її не з наказу чи примусу, а виконують з особистого переконання, свідомого вибору, що вона є добра, що вона – краща.

В ці дні ми подібно до ангелів, про яких розповідає євангелист Лука, колядками прославляємо Різдво Христове. Але, чи ми також є тими людьми доброї волі, в яких перебуває Божий мир? Чи наші дії, наші вчинки подобаються Богові? – Якщо так, то приймім і бережім цей благодатний мир у нашому серці. – Якщо ж ні, то покірно, з надією приступім до Господа зі щирим каяттям у Таїнстві Сповіді. І Він обійме нас своїм милосердям, простить наші провини, заспокоїть наше серце, наповнить його миром. Тоді зможемо помиритись з нашими ближніми, та ширити мир у нашому суспільстві. Перебуваючи в мирі з Богом, матимемо сміливість просити в Нього дару миру для нашого народу, який терпить і страждає від агресії та війни на Донбасі.

Тому сьогодні, коли ми всі разом зібрані в ім’я Господнє з вірою закличмо: Небо і земля нині з’єдналися, коли Христос народився. Нині Бог прийшов на землю, людина ж на небо вийшла. Тому і ми прославляємо Його, взиваючи: Слава Богові на висотах і на землі мир, що його дарував нам Твій прихід. Спасе наш ,- слава Тобі! Господи, зішли мир на українську землю! Амінь.

Христос народився!

Славімо Його!

 + Василій

Екзарх Харківський