Родинна домівка Папи Івана Павла І вперше відкрита для відвідувачів
  • Нед, 04/08/2019 - 11:47
Вперше родинна домівка Івана Павла І в італійській місцевості Канале-Д’Аґордо стала доступною для відвідувачів. Ще 11 років тому тут мешкав його рідний брат. Тепер дім відкупила дієцезія Вітторіо-Венето, створюючи тут музей, який прийняв перших відвідувачів 2 серпня 2019 року.

Домівка, в якій народився та провів дитячі роки Альбіно Лючані – майбутній Папа Іван Павло І – в північноіталійській місцевості Канале-Д’Аґордо в регіоні Венеції відкрила свої двері для відвідувачів. Єпископ Коррадо Піцціоло, що очолює дієцезію Вітторіо-Венето, на території якої розташована батьківщина Папи Івана Павла І, повідомив, що цей будинок формально перейшов у власність дієцезії 27 червня 2019 року.

 

Родинна домівка Папи Івана Павла І

Родинна домівка Папи Івана Павла І

Родинна домівка Папи Лючані

Лоріс Серафіні, директор Фундації та музею Івана Павла І, в інтерв’ю для Радіо Ватикану-VaticanNews нагадав, що до 2008 року в цьому будиночку мешкав Едуардо, рідний брат Папи. Він бажав жити тут до смерті, тому родинну домівку Папи Лючані не було можливо відвідувати. Його 9 онуків чекали відповідного моменту, щоб продати свою власність церковній організації. Завдяки допомозі благодійника дієцезія Вітторіо-Венето змогла придбати посілість та сприяти організації музею.

Директор Фундації розповів про внутрішній вигляд будинку-музею. «Тут є кімната, де 17 жовтня 1912 року в селянській родині, яка жила в простоті та убогості, прийшов на світ майбутній Папа. Є кухня й підвал, в якому взимку працював батько. В кімнаті, в якій народився Альбіно, є окреме місце, де його охристили, бо існувала небезпека, що немовлятко помре. Тому його негайно охристили, як записано в документах ʺна випадок смертіʺ. На щастя, маленький Альбіно не помер і через два дні його принесли до парафіяльного храму.

 

Кімната, де народився Альбіно Лючані

Кімната, де народився Альбіно Лючані

Кухня пригадує не лише те місце, де він зростав та жив, особливо з мамою, але також є тим місцем, де він часто відвідував рідного брата. Сюди він приїхав безпосередньо перед від’їздом до Ватикану на конклав, де був обраний Папою римським. Альбіно Лючані був тісно пов’язаний із своєю сім’єю та рідною домівкою. Він віддав свою частину будинку на користь брата, щоб, таким чином, допомогти багатодітній родині. В домівці в нього залишилась тільки крихітна кімнатка, в якій він мешкав, коли приїжджав відвідувати родину».

 

У рідному домі Івана Павла І

У рідному домі Івана Павла І

Папа Лючані – Папа милосердя

 «Папа Іван Павло І був людиною, повною милосердя, що віддзеркалювалось у стилі його життя та діяльності. Він був відкритий для кожної людини, намагався всіх зрозуміти та виявити кожному Божу любов. Він навчав, що гріх треба викорінювати, а грішника завжди приймати», – сказав директор музею Івана Павла І.

Лоріс Серафіні вказав, що батьківщина Папи Івана Павла І є метою паломництв молодих людей з усього світу, особливо з Південної Америки, Африки та Філіппін.

Відкриття будинку-музею Івана Павла І

Відкриття родинної домівки Папи Лючані розпочалось презентацією книжки про беатифікаційний процес Папи Івана Павла І, який розпочався 2003 року, а в листопаді 2017 року Папа Франциск затвердив декрет про героїчність його  чеснот. В документах, серед іншого, подано 188 свідчень, серед яких вислуженого Папи Венедикта ХVІ. Презентацію очолив кардинал Беньяміно Стелла, Префект Конгрегації в справах духовенства, що є постулятором канонізаційного процесу Папи Івана Павла І.

Після відвідин будинку-музею буде проведений круглий стіл з презентацією ще одного видання про Папу Лючані: «Іван Павло І. Незабутнє», автором якого є відомий італійський журналіст Антоніо Преціозі.

 

Папа Іван Павло І на загальній аудієнції у Ватикані

Папа Іван Павло І на загальній аудієнції у Ватикані

Усміхнений Папа

Пригадаємо, що Папа Іван Павло І несподівано помер під час сну на світанку 28 вересня 1978 року Його понтифікат був одним з найкоротших в історії Церкви, адже тривав тільки 33 дні. «Усміхненому Папі», – а так його всі називали – у жовтні мало сповнитись 66 років. На час вибору він був патріархом Венеції. 26 серпня 1978 року, після вибору на Престол святого Петра, він прийняв ім’я Івана Павла І, на честь своїх попередників: Івана ХХІІІ та Павла VІ, який помер 20 днів перед тим. Відразу після вибору він завоював симпатії в усьому світі.

Протягом його понтифікату відбулось тільки чотири загальні аудієнції, в яких він наголошував на смиренності, вірі, надії та любові, проповідуючи із притаманним йому стилем, який випливав з його душпастирського та катехитичного досвіду. Івана Павла І згадають також як «Папу-катехита» та «Папу – пароха світу», адже він з особливою любов’ю ставився до катехизації, вбачаючи в ній величезні комунікативні можливості на служінні християнській істині, а не тільки скорочену форму євангелізації. Коли він помер, писали, що Іван Павло І мав покликання святого Івана Христителя – приготувати дорогу для Папи Івана Павла ІІ.