Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм
  • Нед, 24/02/2013 - 23:59

Мр. 13, 9–13

 
«Ставитимуть перед правителями та царями через мене – їм на свідоцтво».

Господь вказує на те, що християн будуть видавати на суди, битимуть, ставитимуть перед правителями на засуд. І не просто вказує, що це буде нагодою потерпіти за Христа, за що, як пам’ятаємо, апостоли завжди дякували Богові, але вказує на те, що це буде і нагодою свідчити про Бога. Бо хто би нас не карав, хто б нам не завдавав болю чи несправедливо поводився з нами, знаймо, що саме в цю ситуацію ставить нас Бог, щоб ми свідчили про нього. Бог, який все створив і є Володарем усього, Господь, якого славлять усі його діла, хоче і нашого свідчення. І переважно, що трудніші обставини, то більше Бог сподівається на наше свідоцтво.

Отож, навіть якщо ми в дуже складних ситуаціях, то замість впадати у відчай, найперше пригадаймо, що Бог очікує нашого свідчення. І, звичайно, тоді не завжди буває легко просто свідчити, але Христові теж не завжди було просто: часами, замість слухати і навертатися до Бога, люди хотіли Його вкаменувати, насміхалися, а зрештою навіть розіп’яли. Але, знаємо, що в Євангелії Господь нам каже: «Хто витримає до кінця, той спасеться». Дуже часто не треба хапатись за свої здобутки, і не треба знеохочуватись в своїх невдачах. Треба бути витривалим, куди б нас Бог не поставив, витривалим в усьому, щоби не ставалось. Витривати з розумінням, що саме Бог провадить нас через усе, а ми маємо свідчити, незважаючи ні на що.

+Венедикт