Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Птн, 23/10/2015 - 01:00

П'ятниця 21-го тижня

Євангеліє

Лк.9,12-17

 «Він їм каже: «Дайте ви їм їсти»

 Люди так захопилися тим, що проповідував Христос, що не зауважили, як зголодніли і зайшли в безлюдне місце, де не було їжі. І в якийсь момент вони це усвідомили. На запитання апостолів, що робити, Христос каже: «Дайте ви їм їсти!». При цьому в апостолів було тільки 5 хлібів і 2 риби, таким чином Бог хотів, щоб вони дали те, що в них є, і вже через чудесне помноження всім вистачило їжі. Та якщо б не було 5 хлібів і 2 рибин, то щоб тоді помножував Бог?

 Адже Господь може зробити 99% праці, але потребує, щоб ми принесли йому той відсоток – те, що ми спроможні зробити. Якщо не буде чогось малого, то Бог не матиме що помножувати. Отож у кожній ситуації стараймося зробити те, що можемо, а далі Господь помножить! 

Апостол

Кол. 2, 1–7

«дивлюся з радістю на порядок у вас і та на твердість вашої віри в Христа»

Часто замість тієї твердості, про яку говорить апостол, ми можемо зауважити в собі м’якість, непевність. Свідомість того, що ми дуже мало довіряємо Богові та іншим людям, мало довіряємо собі. Ми не віримо. Але віра – це підстава, фундамент нашого життя і стосунків. Віра – це те, що дає нам силу прямувати, бути витривалими.

Коли подивимось на апостолів, святих, особливо на мучеників, можемо побачити, що основою їхнього життя була віра. Вона давала їм фундамент для їхнього буття і для діяльності. Тому маємо знову і знову робити іспит своєї віри. Чи ми довіряємо Богові ? Чи ми покладаємось і уповаємо на Нього?

Хай Господь допомагає нам зростати у цій довірі до  Нього. І саме ця довіра, а ніщо інше, зуміє провести нас через будь-які обставини нашого життя.

+Венедикт