Румунія: парламент ухвалив День пам'яті переслідуваних християн
  • Срд, 01/07/2020 - 12:15

Цього року Румунія вперше приєднається до акції вшанування пам'яті жертв насильства щодо християн. День пам’яті переслідуваних християн відзначатимуть у всій країні 16 серпня. Так вирішило пленарне засідання парламенту Румунії.

На знак солідарності з переслідуваними християнами щороку 16 серпня будівля парламенту в Румунії, а також інші урядові будівлі в Бухаресті будуть освітлені червоним кольором. Світлом цього кольору освітять і державні будівлі у всіх провінціях, а також Тріумфальну арку в Бухаресті та одну з найвідоміших пам’яток румунської культури – Палац Могосоя.

Посол Даніель Георге, який просунув новий закон у румунському парламенті, наголосив, що його турбота полягає в інформуванні людей, серед яких і молоде  покоління, про роль християнства в румунській історії та про переслідування християн у сучасності. Він висловив сподівання, що новий закон заохотить християн відстоювати своє право «на захист віри без страху та перешкод».

Освітлення важливих будівель червоним кольором на знак солідарності з переслідуваними християнами ініціювала папська організація «Допомога Церкві в потребі», освітлюючи римський Колізей.

У цей новий день пам’яті також державні ЗМІ в Румунії приділять багато уваги темі переслідування християн у минулому та сьогодні. Водночас 16 серпня в Румунії відзначають день пам’яті мучеників Бринковян, канонізованих 1992 р. Румунською Православною Церквою. За часів османського правління Костянтин (1654-1714) був господарем Валахії. У 1714 р. на підставі фальшивого звинувачення османи перевезли його до Константинополя та стратили разом із чотирма синами.