Румунія в очікуванні на Апостольський візит Папи Франциска
  • Срд, 15/05/2019 - 14:43

Румунія готується зустрічати Наступника святого Петра, який, прийнявши запрошення від влади та місцевої ієрархії, здійснить Апостольський візит до цієї країни, що триватиме від 31 травня до 2 червня та включатиме 4 міста. Підтримати місцеві римо-католицьку та греко-католицьку громади, ще раз рішуче підтвердити своє бажання зміцнювати екуменічний діалог. Такими є завдання цієї подорожі.

ЧИТАЙ ТАКОЖ

 

26/03/2019

 

Апостольська подорож до Румунії: оприлюднено програму візиту

 

Прибуваючи до Румунії через 20 років після візиту святого Івана Павла ІІ, Папа Франциск також проголосить блаженними сімох греко-католицьких єпископів, які постраждали за віру під час панування комуністичного режиму. «Служба Релігійної Інформації» (SIR) провела інтерв’ю з о. Вільгельмом Данкою, деканом Факультету Католицького Богослов’я в Бухаресті та національного координатора для ЗМІ в рамках папського візиту.

Атмосфера в країні

Розмова розпочалася із запитання про те, яка атмосфера панує в країні за кільки тижнів до візиту. Священик розповів, що на вулицях міста відчувається дух радості, великого очікування та гостинності. «Наш люд – гостинний. У приготування залучено багато людей. Народні святкування, які ми організували 11 травня з огляду на папський візит, підтвердили це…», – зазначив о. Данка.

З огляду на насичену програму подорожі, що відбувається також в непростий період в житті країни, організаційні заходи вимагають чималих зусиль. «Сам факт, що Папа зупиниться в нас на три ночі, підтверджує делікатність візиту, що є знаком уваги й близькості до нашої спільноти і бажання посилювати екуменічний діалог», – додав душпастир.

Всі чекають на Папу, не лише католики

Журналістка запитувала, чи існують якісь конкретні показники, які б вказували на рівень зацікавленості з боку людей? Священик розповів, що з організаційних причин для участі в різних подіях необхідно зареєструватися on-line. Так от, на Святу Месу в санктуарії Шумулео-Чук записалося вже 110 тисяч людей, на зустрічі в Яссах та Блажі – понад 50 тисяч. Дуже високий показник у Бухаресті, де бажаючи побачити Папу заповнять вулиці, якими він проїжджатиме.

У контексті того, що візит відбуватиметься через місяць після відвідин Болгарії та Північної Македонії, де, як і в Румунії, більшість становлять православні, о. Данка зауважив: «Ми зустрічаємо зацікавлення та пошану з боку Православної Церкви до цього візиту. Деякі їхні представники висловили бажання бути присутніми на різних заходах. Католицька Церква зберігає скарб дружби, який не зможуть скомпрометувати окремі голоси фундаменталістського характеру».