Саранча спустошує Східну Африку. Сцени, як із Книги Виходу
  • Втр, 25/02/2020 - 16:14

Церковні лідери на сході Африки закликають до термінових дій у зв'язку з руйнівним вторгненням саранчі. З грудня ці комахи cпустошили сім країн регіону. Масштаб явища величезний. «Такого лиха не було вже 70 років. Відбуваються такі сцени, як у Книзі Виходу», – читаємо в місцевій пресі.

Комахи повністю знищують сільськогосподарські угіддя та пасовища для тварин. Забезпечення харчування мільйонам людей поставлено під загрозу. «Саранча загрожує життю та продовольчій безпеці цілих народів. Ми закликаємо уряди та міжнародне співтовариство активізувати свої зусилля у боротьбі з цією катастрофою», – звернувся англіканський Архиєпископ Кенії Джексон Оле Сапіт.

Саранча з’явилася в цій країні в грудні, в місті Ваджір на північному сході Сомалі. Рій прилетів з Ефіопії. Відтоді комахи поширилися на 17 кенійських провінцій. Минулого тижня вторгнення саранчі біля церкви в Ембу перервало богослужіння. «Люди вийшли, щоб прогнати її. Ми обприскуємо саранчу, але молоді комахи досі вилуплюються з яєць», – пояснює Джакоб Нзока з «Карітасу» в єпархії Кітуї.

У середині лютого саранча дісталася до Південного Судану, країни, де близько шести мільйонів людей потерпають від голоду через зміни клімату, а також через затяжні конфлікти. За оцінками, рій саранчі із близько 2 тис. дорослих особин потрапив до країни через Уганду. «Люди розгублені, плачуть і просять у Бога допомоги. Мало того, що нам не вдалося вирішити свої політичні проблеми, ми ще страждаємо від цього страшного лиха...» – сказав о. Джеймс Ойет Латансіо, генеральний секретар Ради Церков Південного Судану.