СДМ: безпеку гарантовано!
  • Втр, 26/07/2016 - 13:15

Всі польські служби готові до забезпечення безпеки на Світових днях молоді, які пройдуть 26-31 липня у польському Кракові. Очікується, що участь у них візьмуть близько мільйона людей з усього світу.

Близько 38 тисяч співробітників різних служб будуть забезпечувати безпеку під час СДМ, в їх числі — 17 тисяч поліцейських, заявив глава МВС Маріуш Блащак. Його слова цитують польські ЗМІ. «Ми прийняли превентивне рішення про збільшення пильності. Польща є безпечною країною. Інформації про загрозу терактів у Польщі під час СДМ немає», — завив Блащак, підкресливши, що відсутність сигналів з боку відповідальних за безпеку служб «не означає, що ми не беремо до уваги ситуацію за межами нашої держави».

Як зазначив міністр, всі польські служби будуть працювати в режимі підвищеної готовності до моменту, поки всі прочани не покинуть країну. МВС також звернулося до волонтерів з проханням звертати увагу на всі тривожні сигнали та інформувати про них поліцію. Він нагадав, що після теракту в Брюсселі в Польщі було збільшено кількість патрульних і прикордонників.

«Щодня понад 7,5 тис. поліцейських стежать за обстановкою на вулицях, аеропортах, залізничних вокзалах, торгових центрах та інших місцях масового скупчення людей», — наводить слова Блащака ТАСС. За словами глави відомства, після атаки в Ніцці, коли терорист в'їхав на вантажівці в натовп людей, польські служби ще раз проаналізували плани організації руху автомобілів у Кракові та його околицях, де будуть проходити СДМ. «Оцінка показала, що ці плани добре підготовлені, продумані і гарантують безпеку», — зазначив він. Глава польського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що в Польщі «немає проблем з людьми, які не інтегруються з нашим суспільством, немає гетто чи інших районів у містах, куди не може ввійти поліція». «У Польщі немає загроз, пов'язаних з «мульти-культи»: тим, що багато років вводилося в Європі, а тепер тягне за собою трагічні наслідки», — зазначив він.

27 липня в країну прибуде Папа Римський Франциск. За оцінкою організаторів, в цьому масштабному заході можуть взяти участь до 1 млн осіб. Нагадаємо, що глава Служби друку Святішого Престолу о. Федеріко Ломбарді заявив минулого тижня, що питання безпеки в Польщі під час проведення Світових Днів Молоді за участю Папи Римського Франциска у зв'язку з останніми терактами не викликають у Ватикані побоювань. «Ті сигнали, які ми отримуємо від польської влади, цілком обнадійливі. Хочу нагадати, що тільки що у Польщі, у Варшаві відбувся саміт країн НАТО, в абсолютно спокійній обстановці», — нагадав о. Ломбарді, уточнивши, що ніякі спеціальні заходи безпеки не робляться.

Раніше польські ЗМІ пролили світло на деякі деталі візиту понтифіка. Так, наприклад, 27 липня Папа зустрінеться з президентом Анджеєм Дудою та місцевими католицькими ієрархами. Увечері того ж дня понтифік в будівлі Краківської архієпархії звернеться до віруючих. Його слова прозвучать з того ж вікна, з якого свого часу говорив св. Іван Павло II, який також адресував свою проповідь християнській молоді. 28 липня Папа Франциск зможе вклонитися шанованій у всьому світі святині в Ченстохові: він буде молитися біля чудотворної ікони Ченстоховської Божої Матері, а потім очолить богослужіння, приурочене до 1050-річчя хрещення Польщі.

29 липня Папа побуває на території колишнього нацистського концтабору, відомого у всьому світі за його німецькому назвою Аушвіц-Біркенау (Освенцим). 30 липня глава Римсько-Католицької Церкви відвідає святині Божого Милосердя у Кракові, де пройде через святі врата цього храму і побуває в капелі, в якій похована св. Фаустина Ковальська (1905-1938), духовний досвід якої ліг в основу культу Божого Милосердя. У цьому ж святилище понтифік прийме сповідь кількох молодих людей і розділить з ними трапезу.

Ввечері 30 липня в рамках Всесвітніх Днів Молоді відбудеться молитовне чування. Вранці 31 липня Папа здійснить Св. Месу, а вдень зустрінеться з волонтерами СДМ. Польський візит Святішого Отця стане 13-ою закордонною подорожжю і четвертою поїздкою в європейську країну за межами Італії. Раніше Папа побував в Албанії (вересень 2014 року), відвідав європейські організації в Страсбурзі (листопад 2014 року) і наніс візит у Боснію і Герцеговину (червень 2015 року). Франциск буде третім главою Римсько-Католицької Церкви, який відвідає Польщу. Йоан Павло II за роки свого понтифікату побував у себе на батьківщині дев'ять разів. А Бенедикт XVI відвідав Польщу єдиний раз — у 2006 році.