Сестра Рані Марія Ватталіл – нова блаженна Сиро-Малабарської Церкви
  • Нед, 05/11/2017 - 10:57

Сестра Рані Марія Ватталіл із Згромадження Сестер Кларисок Францисканок, заснованого в східній Сиро-малабарській Церкві в Індії, 4 листопада 2017 року проголошена блаженною мученицею католицької Церкви.

«Сестра Рані прагнула  справедливості. Тому її вбито 25 лютого 1995 року. Вбивця завдав їх 54 ножові удари. Помираючи, сестра  Рані повторювала ім’я Ісуса», – сказав кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації в справах святих, очолюючи беатифікаційну Святу Месу в двомільйонному індійському місті Індаур.

Народилась вона 1954 року в південноіндійському штаті Керала в багатодітній сиро-малабарській селянській родині. При хрищенні отримала ім’я Маріям. З дитинства відзначалась побожністю, як зрештою, вся родина. Черницею стала також і її молодша сестра Селіна. 1972 року разом з кузиною вступила до Згромадження Сестер Кларисок Францисканок, що належить до Сиро-Малабарської Церкви, прийнявши чернече ім’я Рані Марія. Після складення довічних обітів була вчителькою, а потім посвячувалась служінню найбіднішим та хворим у місцевості Удаінаґар, зокрема, виступаючи на захист малоземельних хліборобів, що викликало незадоволення місцевих можновладців, які шахрайським способом позбавляли селян землі. Вони почали їй погрожувати, але Сестра Рані, добре усвідомлюючи небезпеку, не відмовилась від дбання про своїх підопічних та від проповідування Євангелія милосердя. Згодом сталась трагедія. Коли 25 лютого 1995 року Сестра Рані їхала автобусом, на неї напав фанатичний визнавець індуїзму, який завдав їй смертельні ножові рани. Мученицька смерть черниці отримала широкий розголос, а в її похороні взяли участь не тільки католики, але й тисячі визнавців інших релігій.

Як вказав кардинал Анджело Амато, її вбивця, перебуваючи у в’язниці, покаявся й пережив глибоке внутрішнє перетворення. Відбувши покарання, він оселився недалеко від монастиря Сестер Кларисок Францисканок  і часто приходить молитись на гріб Сестри Рані Марії. Щороку в день її смерті він привозить до монастиря пшеницю, зібрану на власному полі, як символ свого оновленого життя, в такий спосіб даючи свідчення Божому милосердю.

Беатифікаційний процес Сестри Рані Марії Ватталіл був започаткований незабаром після її смерті, а 23 травня 2017 року Папа Франциск підписав декрет, стверджуючи її мучеництво, що відкрило шлях до внесення її до списку блаженних католицької Церкви.

За словами Префекта Конгрегації в справах святих кардинала Анджело Амато, беатифікація Сестри Рані Марії є благословенням для всієї католицької Церкви в Індії. Її жертва є натхненням для численних місіонерів та урожайним духовним ґрунтом для нових поколінь християн.

Пригадаємо, що східна Сиро-Малабарська Церква заснована святим апостолом Томою 52 року в штаті Керала (південь Індії). Це перша християнська громада на індійському узбережжі. Належить до східносирійської сім’ї Церков. Главою Сиро-Малабарської Церкви, яка поширена не тільки в Індії, але і в багатьох країнах світу, а її місіонери часто допомагають також і на парафіях латинського обряду, є Верховний Архиєпископ кардинал Ґеорґ Аленчері.

За кількістю вірних Сиро-Малабарська Церква є другою (після УГКЦ)) східною католицькою Церквою.