Сестра Розмарі — рятівниця зґвалтованих
  • Птн, 21/10/2016 - 14:29

Їй було заледве 10 років, коли її викрали і зґвалтували. Солдати примусили її вбити свого друга.

Подивіться, що робить для молодих дівчат, урятованих із рук злочинців, одна з найбільш незвичайних сестер-черниць на Землі!

Сестра Розмарі Ньїрумбе належить до Згромадження Пресвятого Серця Господа Ісуса. Вона походить з Уганди, де провадить школу, в якій допомагає жертвам війни. Починаючи з 2012 року, тут почергово знайшли прихисток понад 2500 дівчаток, чиїми життями болісно пройшлася так звана «Господня Армія» Джозефа Коні.

Сестра Розмарі навчає дівчат не тільки побутових умінь, таких як шиття, провадження дому чи розпорядження фінансами, але насамперед — любові до іншої людини та поваги до самих себе.

— Ти негарна? Ти справді так думаєш? Ти дуже красива! — ці слова с. Розмарі дівчатка зі школи св. Моніки в угандійському Гулу чують дуже часто. — Завжди існує надія, завжди існує майбутнє, завжди можна віднайти радість, коли маєш мир. Якщо дівчата мають працю, за яку дістають гроші, вони починають бути щасливими, — каже сестра.

Про неї говорять, що вона перемогла бойовиків… швейними машинками. То на них працюють сотні дівчат (також і чимало самотніх матерів), виготовляючи неймовірні речі з різних відходів. Дуже часто буває, що таку змогу вони дістають уперше в житті.

сестра Розмарі
Сестра Розмарі показує сумочки з ключів від консервних банок

— Вони створюють ці речі зі сміття й перемінюють їх не тільки у цінності, але й у щось прекрасне, — каже усміхнена черниця. — Вони просто шиють собі надію.

Чим є ця надія? В одному з фільмів, знятих про неї, с. Розмарі каже: «Дуже важко пояснити, що таке надія. Але я би сказала просто, що це щось, завдяки чому ти можеш починати жити вже сьогодні».

— Це як вкидання зерна в ріллю, — каже черниця про освіту для дівчат. — Ніколи не знаєш, чи щось вдасться, що з них виросте насправді. Інколи це може бути гарне дерево, чиї галузки розкинуться дуже широко. А потім ці галузки різним чином годують інші покоління.

сестра Розмарі

Дівчатка, які потрапляють до школи св. Моніки, були жертвами не тільки зґвалтувань і тортур. Дуже часто вони належали до загонів Армії Господа, яка стала викрадати перших дітей до своїх шерег саме в Гулу. Власне, разом із викраденими дівчатками бойовики мали «відновити існування чистої раси ачолі».

Сам голова збройного угруповання, Джозеф Коні, який вважає себе духовним керівником руху та «месією», має 50 жінок і 250 дітей. Викрадених дітей виховують так, щоб вони утворювали справжню, вірну ідеалам армію. Часто ініціацією для вступу в її лави є убивство матері чи батька.

Світ уже почув про сестру Розмарі, коли вона опинилася у списку 100 найвпливовіших людей світу за версією «The Times», а студія Netflix зняла про неї документальний фільм. Її діяльність часто підтримують популярні у штатах баскетболісти.