Сестра Севастіяна (Карвацька): “Церква не може відмовити вірянам у служінні”
  • Пон, 03/08/2020 - 10:43

Впродовж останніх днів у Львові тривають дискусії щодо можливого закриття храмів через пандемію COVID-19. Свою позицію висловила сестра Севастіяна (Карвацька), ЧСВВ, голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров‘я:

“Вельмишановні представники державної та місцевої влади в Україні,

Дорогі брати і сестри.

Поширення коронавірусу Sars-Kov-2 та спричинена ним пандемія не відступає у світі та в Україні і залишається велика небезпека зараження цим небезпечним вірусом.

У літні місяці, коли люди масово задумуються про відпустки та відпочинок, Українська греко-католицька Церква, Глава церкви Блаженніший Святослав, знову і знову наголошує, що кожний вірний християнин покликаний відповідально ставитися до свого власного здоров’я та здоров’я інших людей, ретельно дотримуючись основних правил під час карантину, які можуть суттєво обмежити поширення інфекції, а саме, дотримуватися санітарної дистанції у місцях скупчення людей, вживати медичні маски у приміщеннях, часто мити руки та вживати засоби дезінфекції, про що ми часто наголошуємо та до чого закликає Міністерство охорони здоров’я України та інші установи державної та місцевої влади.

 

Однак, необхідно розуміти, що сам по собі карантин та епідемія не може зупинити життя народу і країни, не може усунути людських матеріальних та духовних потреб.

Наша Церква від початку карантинних заходів у державі активно включилася в діяльність, пов’язану з організацією заходів обмежувального характеру для запобігання поширення інфекції, допомоги для лікарень та масова підтримка і допомога медичним працівникам (які перебували у Патріаршому домі Блаженнішого Святослава на обсервації впродовж чотирьох місяців), а особливо до просвітницької діяльності щодо формування у суспільстві здорового погляду на проблематику пандемії та шляхів її подолання.

 

Однак, свята Церква, дотримуючись приписів відповідних органів та керуючись відповідними інструкціями церковних ієрархів, не може відмовити вірянам у служінні культу та задоволенні їхніх законних релігійних запитів та потреб.

 

Деякі засоби масової інформації 30 липня 2020 року розповсюдили повідомлення, що міністр охорони здоров’я України під час селекторної наради в Офісі президента заявив, що результати епідеміологічного розслідування показали, що богослужіння є однією із головних причин зростання інфікованих на Covid-19 на заході України і найбільше це стосується сільської місцевості.

 

З огляду на це, нагадуємо ще раз всім вірним та духовенству про необхідність дотримуватися приписаних санітарних норм, відстані та інших рекомендацій церковної та державної влади щодо запобігання поширення пандемії.

 

Також Свята Церква наголошує, що вільне відправлення богослужінь та інші форми задоволення релігійних потреб є одними з основних конституційних прав і свобод у вільній демократичній державі, якою є Україна.

 

Тому необхідно дуже обережно оперувати такими поняттями, які можуть загально дискредитувати чи викривлювати погляди, принижувати людську гідність та релігійні почуття, особливо, якщо складається враження, ніби інфекція поширюється саме внаслідок богослужінь, оскільки у суспільстві такі заяви можуть сприйматися як спроба обмежити служіння культу і свободу совісті.

 

Теж і працівники засобів масової інформації покликані уважно і пильно стежити за подіями, враховуючи теж і попередні домовленості та заяви, зроблені державною владою у погодженні із Всеукраїнською радою церков та церковних організації, церковною ієрархією.

 

Виходячи із засад взаєморозуміння та взаємної поваги, спільної праці для добра народу і держави у справі подолання пандемії Covid-19, надіємося, що суспільство, вірні Церкви, органи державної влади та охорони суспільного здоров’я, засоби масової інформації докладуть усіх зусиль, щоб уникати неперевірених, небезпечних та двозначних висловлювань чи заяв, які можуть тільки нашкодити громадському та духовному миру в нашій любій Україні.

 

Уже вкотре нагадуючи, що надприродна віра не повинна вимагати від Господа Бога чудесного вирішення земних хворіб чи проблем, а прямувати до їх вирішення через мобілізацію зусиль, вживаючи дари Божественної благодаті та природні здібності, Свята Церква не припиняє повсякчасну молитву за весь український народ, за мудрість керівників та силу для людей, за всіх медичних працівників та весь медичний персонал, особливо за хворих та їх одужання, і за тих, які знаходяться у групах ризику.

Під час євангельських зцілень Христос часто повторював слова до тих, які одужали: «Віра твоя спасла тебе».

 

Нехай Всемилостивий Господь подарує нам віру, які підтримуватиме та надихатиме нас у цій нелегкій теперішній боротьбі.

Пресвята Богородице, Мати і Царице України, молися за нас”.