Що таке романтика і з чим її їдять?!
  • Втр, 07/03/2017 - 23:33

В наш час, на превеликий жаль, поняття романтики, кохання і почуттів відходять на задній план. Споживацька поведінка людей 21 століття вселяє велике занепокоєння у серця свідомих людей. Людське тіло стало товаром,  а пошана до інтимних частин людського життя стала чимось на зразок пережитків древності. Молодь веде розкуте, і це ще м'яко сказано, статеве життя. Про романтику і почуття мова заходить все рідше і рідше. Часом можна побачити якусь коротеньку і майже беззмістовну статейку в дешевому журнальчику чи якомусь непевному сайті, щось типу: " як повернути романтику в стосунки", "Як зробити партнера щасливим", " Як не дати романтиці щезнути із вашого життя" і т.д.

Для початку, я б хотів з'ясувати, що ж таке насправді ця романтика і "з чим її їдять"?! Багато визначень можна знайти в інтернеті та на сторінка книг і журналів. От наприклад: "Романтика (Wikipedia) - світовідчуття, в якому провідну роль грають ліричні й драматичні емоції, мрії, ідеали і душевний підйом. ... Романтика (Google) - це свого роду свобода. Свобода здійснювати необдумані вчинки, робити дурниці, не зациклюватися на серйозності всього того, що відбувається в цьому житті." Романтика - спосіб життя, що підкреслює позитивні емоції, альтруїзм, піднесене ставлення до людини та інші цінності, і протиставляє їх матеріальним цінностям, в тому числі прагматизму, а також політичній діяльності та іншим «серйозним заняттям». Насправді поняття романтики у стосунках це скоріше співпереживання таких емоцій як, ніжність, захоплення, закоханість, і т.д. Але не лише це. Романтика це скоріше одна маленька грань любові. Не тієї, яку показують у голівудських фільмах, а любові, яка є свідомим вибором, любові яку проповідує християнство. Так людині присутнє почуття закоханості. Минає час і воно вивітрюється, як і запах прекрасних парфумів. В середньому почуття закоханості триває від кількох хвилин до двох, а часом і більше років. Та зараз не про це. Хоч поняття кохання, закоханості і романтики тісно поєднані, але все ж вони тільки частинки чогось набагато більшого. На самих емоціях і почуттях міцного подружжя не збудувати. Хоча у більшості зараз пропагується поняття співжиття і шлюбу «по любові». В даному контексті любов – емоція. А емоції – дуже «хороші друзі», але надзвичайно погані «провідники».

Романтичними можна вважати не лише необдумані, дикі і безглузді вчинки, мета яких здивувати вашу половинку. Це також і жертовні вчинки, пошуки і досягнення компромісів. Коли ви прийшовши замучені після роботи, пропонуєте дружині прогулятись вечірнім містом, адже на дворі кінець весни, прекрасна погода, тепло, сяють зорі, які на превеликий жаль зараз дуже важко роздивитись через вогні міста. На центральних вулицях грають музиканти, пахне свіжими круасанами, кавою, і ще багато чим.  А дружина  відмовляє вам, посилаючись на втому. Не варто відразу розчаровуватись, ображатись і робити все, що роблять семирічні хлопчики і дівчатка коли ображаються. Скоріш за все ваша дружина дуже хотіла б піти, але цілий день в поті лиця  прибирала, доглядала за дітьми, готувала для вас вечерю,  клопоталась різноманітними домашніми справами про які більшість чоловіків, на жаль, навіть не здогадуються.

Тут також можливий компроміс. Ви можете разом переглянути якийсь романтично-комедійний фільми, просто загасити світло, запалити кілька свічок і повечеряти в такій романтичній обстановці, що до речі досить таки гарний варіант. Адже спільна сімейна трапеза це не тільки спільне поглинання їжі, і проведений час за столом. Це також і час, коли можна поділитись враженнями за день, обговорити події і новини, пожартувати і посміятись. З теперішнім темпом життя люди забувають про такі спільні трапези. Дуже рідко сім'я збирається за спільним столом у Неділю. Романтичною може бути спільна прогулянка, похід у кіно, театр, на концерт, навіть, якщо ви просто полежите разом на канапі вдома і просто мовчки обіймете один одного, то тут також є присутньою романтика. А що вже говорити, яко чоловік повертаючись з роботи додому, захопить по дорозі якусь, навіть одну квіточку, і принесе її коханій дружині. Або дружина, готуючи вечерю, поверх макаронів з сиром напише соусом: «Ялюблю тебе». Навіть такі маленькі знаки уваги допоможуть зберегти романтику у ваших стосунках. Але не варто зациклюватись на шаблонах, стереотипах.

. Адже романтика це не те, про що повинні знати всі і відразу, не те, чим обов'язково потрібно ділитись з цілим світом. Романтика це щось інтимного, створеного тільки для двох, і лише заради них.

Добре, для одружених зрозуміло, треба приділяти час сім'ї, робити маленькі сюрпризи і т.д. а як же бути тим, хто тільки збирається вступити на шлях подружнього життя? Для людей, які тільки збираються вступити на шлях подружнього життя, ситуація з романтикою виглядає трішки інакше

Тут все  простіше з однієї сторони, але і складніше з іншої. Оскільки дошлюбні фізичні контакти є доволі таки обмеженими і спільне часопроведення також зводиться до кількох годин вдень, то з романтикою тут простіше. У цей період наш мозок плаває у коктейлі із гормонів щастя , а все наше єство переповнене емоціями. Нам  здається, що наша половинка є ідеальною. Але після одруження все виглядає трішки по іншому. Для молодої «новоспеченої дружини» є шоком те, що її ідеальний чоловік залишає брудні шкарпетки під ліжком, а для нього, у свою чергу, шоковим є той факт, що борщ, який готує його найкоханіша і найпрекрасніша дружина є не таким смачним, як у його мами. Після щасливого періоду наступає момент «притирки», коли молодята потрапляють у вир щоденних клопотів, неоплачених кредитів, іпотеки, і неправильно видавлених тюбиків зубної пасти.

Саме у цей період почуття закоханості та романтики поступово починає вивітрюватись зі стосунків. Не варто лякатись. Цей період в середньому триває близько року. Часом більше, часом менше. Якщо ви ще у період побачень заклали правильний фундамент, що сладається із дружби, довіри, любові, терпеливості і поваги, то будувати будинок під назвою сім’я буде набагато легше. І вже точно проблем із підтриманням чи поверненням романтики у стосунки не буде, а якщо і виникнуть, то спільними стараннями і взаєморозумінням ви обов’язково знайдете вихід.

Дамян Вільчинський