«Щоб досягти миру, обидві сторони мусять його прагнути», – Блаженніший Любомир (Гузар)
  • Срд, 13/07/2016 - 09:27

Є різниця між миром і перемир'ям. Перемир'я – це пакт неагресії. Але не це бажаний розв'язок. Щоб досягти миру, обидві сторони, які є заангажовані, мусять його прагнути. Не може бути так, щоб одна сторона хотіла миру, а інша робила послугу: «Ну, добре, не будемо на тебе нападати». Це лише перемир'я. Там, де тільки одна сторона бажає миру, його не буде.

Це сказав Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ-емерит УГКЦ, в інтерв’ю для інтернет-порталу «Оглядач», відповідаючи на запитання, чи варто Україні погоджуватися на невигідний мир.

При цьому архиєрей зазначив, що з історичної точки зору складно сподіватися, що колись Росія подолає свій імперський комплекс. «Але, думаю, Росія раніше чи пізніше повинна усвідомити: або війна, або мир. І якщо війна, то вона буде однаково страшною для всіх», – сказав духовний лідер УГКЦ.

Блаженніший Любомир пояснив, що розумним розв'язком є мир, «який забезпечить спокій у всій Європі, тим більше на її Сході», але констатував: зараз виглядає, що Росія до цього не дуже готова.

«Я дивлюся на історію. Були Володимир Ленін, Йосип Сталін, радянська система. І ця система ще жива. Подивіться далі в минуле. Росія ніколи не була спокійною. Шкода, бо війна буде для російського народу нещасливим розв'язком. Імперські амбіції нічого не дадуть цій країні, – сказав він і додав: – Дай Боже, провідники Російської держави зрозуміють, що тільки щирий, правдивий мир може бути корисним їхньому народу. Проте це лише моя мрія».