«Щоб перемогти опонента в мирний спосіб, потрібно бути духовно і морально вищим за нього», - Глава УГКЦ
  • Втр, 28/01/2014 - 01:12

Повага до гідності людської особи, що сотворена на образ і подобу Божу, є фундаментом усякої моралі. Якщо ми на цей фундамент не будемо спиратися і не вважатимемо його за абсолютну аксіому, то про які правила морального і духовного життя взагалі тоді можна говорити? Про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, 27 січня 2014 року в радіопередачі «Український вимір» в ефірі Першого каналу Українського радіо.

«Коли хтось сьогодні звертається до Церкви із запитанням, як сьогодні жити, звучить одне слово – «вихід». У Святому Письмі є окрема Книга Виходу, котра описує, в який спосіб, коли і де Бог об’явив людині моральний закон, що став відомим як Десять Божих заповідей. Серцевиною цієї Книги є об’явлення Бога як визволителя, який дарує людині свободу, веде її від рабства до свободи, від зневаги до відкриття її особистої гідності перед Божим обличчям», - розповів Блаженніший Святослав.

Тому дорогою життя, «виходом», який сьогодні пропонує і моральне богослов’я, і вчення Церкви, як твердить Предстоятель УГКЦ, є Божі заповіді. Це та дорога життя, якою колись ізраїльтяни вийшли з Єгипту і перейшли через Червоне море. На цьому шляху, у водах Червоного моря, загинуло все фараонове військо.

«Це та дорога, в якій Божий народ усвідомив себе народом, а не лише набором племен, що потім вступає в свою обітовану рідну землю як народ, на якому спочиває Боже благословення і Його обітниці», - пояснив Глава УГКЦ.

На думку Верховного Архиєпископа УГКЦ, щоб перемогти свого опонента в мирний спосіб, потрібно бути духовно і морально вищим від нього, бо «силою є правда і в правді – сила». Такий рецепт перемоги, за його словами, з одного боку, дуже складний, а з іншого – надто простий.

«Якщо ви живете в оточенні, де всі говорять неправду, то говоріть правду, і ваше слово буде революційним! Якщо живете в країні, де крадуть – не крадіть, навіть якщо це приведе вас до певних матеріальних невигод! Таким чином ви закладете скарб для свого особистого життя і для життя вашого оточення, який не вимірюється в грошовому еквіваленті», - закликав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ