Щоб відновити Європу, потрібно інвестувати в сім’ю
  • Втр, 30/06/2020 - 14:47

Звіт Європейської Комісії про негативні наслідки демографічного колапсу показує, що програми сприяння сім’ям – це не соціальна політика, яка фінансується по залишковому принципу і сприймається, як видаток, а ключовий елемент економічних програм для нашого континенту. На це вказує Європейська федерація католицьких сімейних асоціацій яка вимагає, щоб витрати на сім’ю не трактувалися як додаткове навантаження на бюджет, а як інвестиції в розвиток так само, як, наприклад, інфраструктурні витрати. Розвиток сімей та народжуваності також має підтримуватися Європейським фондом реконструкції.

Голова Федерації Вінченцо Бассі зазначає, що такі країни, як Італія, не переймаються демографічною кризою, оскільки знаходяться в самообмані через постійний притік мігрантів, а для периферійних країн ЄС таких, як Хорватія чи Угорщина, демографічний спад є питанням життя та смерті, саме тому вони надають більшого значення кризі народжуваності та розвитку сім’ї. Тим часом, звіт Європейської комісії показує, що демографічна криза є проблемою для всіх. Сьогодні менше дітей, завтра менше працівників та більше навантаження на державні фінанси, – каже Вінченцо Бассі.

“Тому питання демографії слід розглядати в перспективі розвитку Європи. І основною умовою розвитку є міжгенераційний баланс. Цей баланс не може бути гарантований лише підвищенням продуктивності праці в наших країнах. Цей баланс можна досягти лише одним природним шляхом, народжуючи дітей, створюючи нові покоління в Європі. Без нових дітей, які є працівниками майбутнього Європи, усі негативні показники злетять: державні витрати, дефіцит бюджету … І відомі маастрихтські критерії конвергенції руйнуються не лише в Італії, яка опинилася в дуже складній ситуації з точки зору демографії, у всій Європі. Нарешті, слід розуміти, що орієнтовані на сім’ю програми – це не соціальна політика держави, а економічна політика, інвестиції у повному розумінні цього слова, – зазначив Вінченцо Бассі. – Сьогодні Європейський економічний та соціальний комітет це підтверджує. І тому, якщо ми бачимо, що сім’ї – це хороша інвестиція, ми повинні негайно інвестувати в них, також використовуючи ці унікальні ресурси, які нам надає Фонд відбудови. 

Однак ви повинні докорінно змінити свою думку, не запитуючи, де ми отримаємо нових співробітників, а що робити, щоб зробити більше сімей та дітей у сім’ях».