Щоденна молитва на вервиці і посвята Непорочному Серцю Марії
  • Срд, 17/05/2017 - 19:50

Слово Редактора для «Нової Зорі» (18.05.2017)

Переживаємо особливий місяць травень, протягом якого згадуємо ювілейну подію 100-літньої давності – коли у португальському містечку Фатіма з травня по жовтень з’являлася Діва Марія трьом діточкам. Це Лукія, Франциск і Якинта. Двоє останніх діточок померли в дитячому віці і 13 травня 2017 року були проголошені святими Папою Франциском. Лукія прожила довге життя, посвятившись Господеві як монахиня-кармелітка і як місіонерка «фатімських послань». За рік до об’явлень Пресвятої Богородиці діточкам з’являвся Божий посланець «Ангел миру» і про це ми розказували в минулому номері. А сьогодні відновимо у пам’яті слова з перших трьох з’явлень Пресвятої Богородиці, бо вони, незважаючи на 100-літню давність, є дуже актуальними для нашого часу і для нашого українського народу.

13 травня 1917 року Марія у Фатімі запитала дітей: «Чи хочете жертвувати себе Богу? Чи бажаєте зносити всі терпіння, які Він зішле вам, як надолуження за гріхи інших, якими Він є ображений? Чи хочете страждати за навернення грішників?» Діти відповіли: «Так, ми хочемо», на що Марія: «Будете мати багато терпінь, але ласка Божа буде вашою підтримкою» і через кілька хвилин Богородиця додала: «Моліться на вервиці щодня, щоб досягти миру та кінця війни». Ми розуміємо, що тоді йшлося про Першу Світову війну, а війна – це біда, це – горе, це – втрата рідних, це – сльози. Марія дає неначе вказівку, як кожен може спричинитися до покращення ситуації – це молитися на вервиці. Багато людей і в наш час висловлюються за те, що вони проти війни, але інколи задумуються як вони можуть допомогти? Сам Ісус Христос доручив нам молитися, навчив нас молитися, Богородиця і Святі часто про це нагадували. Неодноразово і Святійший Отець закликав нас до серйозного ставлення до молитви, а наш Синод Єпископів на чолі з Блаженнішим Святославом просив всіх вірних нашої Церкви молитися кожного дня о 21 годині та жертвувати піст за мир в Україні. Про це наші Владики нам нагадували у 2014 році, потім у 2015 і так аж до сьогодні. Патріарх Святослав при таких нагодах закликав вірних  до безперервної молитви за українське військо, за призовників, їхніх батьків, за тих, хто постраждав, за поранених, за тих, хто потрапив у полон та за  мешканців Сходу, які гинуть від холоду та голоду. «Розділіть добу, яка має 24 години, на частини і молімося безперервно», – підкреслив Глава УГКЦ в одному зі своїх повчань.

Тепер, звичайно, запитання до кожного з нас – тих, які кажемо, що любимо нашу Україну і переймаємося її долею – чи ми молимося? Чи ми молимося щоденно? Чи ми молимося вервицю? Це ж один зі способів, яким я реально можу підтримати нашу Батьківщину і тих, які захищають її долю і незалежність.

13 червня Богородиця розмовляла з дітьми і сказала до Лукії: «Ісус хоче через твоє посередництво допомогти людям пізнати Мене й любити Мене. Він хоче поширити у світі почитання Мого Непорочного Серця. Тим, які будуть його шанувати, Я обіцяю спасіння. Ці душі будуть возлюблені Богом. Вони будуть як квіти, Мною доглянуті, прикрашати Його престол». І ще Марія сказала: «Ти багато страждаєш? Не втрачай мужності. Я ніколи тебе не покину. Моє Серце буде твоїм пристанищем, воно поведе тебе до Неба». Ці слова Марії насправді запали в серце кожного священика і кожного душпастиря. Багато вірних разом зі Святійшим Отцем Папою Іваном Павлом ІІ, нині Святим, на площі Святого Петра у Ватикані 25 березня 1984 року взяли участь у Посвяті Світу Непорочному Серцю Марії. Це був день Благовіщення за григоріанським календарем і Папа весь світ і кожну людину зокрема поручив опіці Діви Марії. І багато українських душ раділо, коли наш Патріарх Святослав з нашими Владиками минулого 2016 року в жовтні сказав дуже цінні і знакові для кожного українця слова: «Ми знаходимося в унікальному чудотворному місті об’явлення Богородиці, яке несе в собі послання й духовний заклик до відкриття таємниці духовної історії усього людства, а зокрема історії нашого народу. Бо ми, як ніхто, чуючи слова про ті Фатімські богородичні об’явлення, розуміємо, що йдеться передусім про нас, зокрема про тих, які страждають від війни» і «Сьогодні я відчуваю своїм обов’язком відповісти на ваше прохання - посвятити Україну, наш народ та інші народи світу непорочному серцю Марії та віддати нас всіх під її покров. Бо ми знаємо, що лише особистим умертвленням і боротьбою з гріхом та злом ми зможемо перемогти в цій війні, в якій перебуваємо» і «Маріє, ми стоїмо сьогодні перед твоїм обличчям і посвячуємо твоєму непорочному серцю та віддаємо під твій покров Україну й інші народи Східної Європи та світу. Ми жертвуємо тобі весь біль і всі страждання України, бо тільки через навернення і покаяння приходить мир. Прийми нашу жертву і врятуй наш народ та нашу землю і світ від гріха й смерті».

Тому, дорогі наші читачі і друзі «Нової Зорі», радіємо разом з Вами, що наш народ є відданий в руки Пресвятої Богородиці, а Вона, як наша Небесна Матір – завжди опікується кожним своїм сином і своєю донькою. Як Святійший Отець, так і наш Патріарх посвятив наш народ Непорочному Серцю Марії, як Вона про це просила у своїх зверненнях до діточок. Ми певні, що ця посвята додасть нам любові і сили, щоб ми любили Господа Бога всім нашим життям і серцем, і щоб ми мали силу триматися Господа Бога, Його Святої Церкви і мали велике бажання і охоту молитися щоденно вервицю, щоб отримати кінець війни, бо Марія 13 липня сказала до діточок: «Хочу, щоб ви далі продовжували щодня відмовляли вервицю на честь Пресвятої Богородиці Вервиці, щоб досягнути миру для світу та кінця війни… Жертвуйте собою за грішників і завжди, коли приносите будь-яку жертву, промовляйте: «О Ісусе, це чиню з любові до Тебе, за навернення грішників і як надолуження за зневаги Непорочного Серця Марії».

о. Йосафат Бойко, ВС