Шість років тому вперше з’явилося повідомлення Папи у Twitter
  • Чтв, 13/12/2018 - 12:53

«Дорогі друзі, з великою радістю приєднуюся до вас через Twitter» – це було перше повідомлення Папи Венедикта XVI, що 12 грудня 2012 року з’явилося на акаунті @Pontifex в соціальній мережі Twitter.

Перший твіт Папи Венедикта XVI – це маленький, але історичний жест, що відкрив шлях для євангелізації в соціальних мережах. Символічно ця подія нагадує перше послання Папи Пія ХІ, що прозвучало перед мікрофоном Ватиканського Радіо 12 лютого 1931 року.

11 лютого 2013 року Папа Ратцінґер повідомив про своє рішення зректися з Петрового служіння, а 24 лютого, після своєї останньої загальної аудієнції, він написав у Twitter: «В цей особливий момент, прошу вас молитися за мене і за Церкву, надіючись, як завжди, на Боже Провидіння».

Папа Франциск у соціальних мережах

На обліковому записі @Pontifex повідомлення не публікувалися протягом всього періоду «Sede vacante». Папа Франциск, якого було обрано на Петровий Престол 13 березня 2013 року, відновив його діяльність, публікуючи свій перший твіт 17 березня: «Дорогі друзі, від усього серця дякую вам і прошу вас і надалі молитися за мене».

Святіший Отець неодноразово зазначав, що соціальні мережі також можуть стати місцями, де можна побачити красу віру. У своєму першому посланні з нагоди Всесвітнього дня суспільних комунікацій 2014 року він писав: «Не вистачить ходити цифровими “вулицями”, тобто просто бути на зв’язку: потрібно щоб сполучення було поєднане із справжньою зустріччю. Ми не можемо жити на одинці, закриті самі у собі. Ми потребуємо любити і бути любленими. Нам потрібна ніжність».

47 мільйонів підписників на акаунті @Pontifex

Аккаунт @Pontifex в соціальній мережі Twitter має дедалі більше підписників. Сьогодні їх налічується понад 47 мільйонів. Найбільше підписників має англійська версія облікового запису – майже 17 мільйонів. Трішки менше –іспаномовна версія (19 млн.), далі йдуть італійська (майже 5 млн.), португальська (4 млн.), французька і польська (обидві понад мільйон підписників). Багато прихильників має також латинська версія акаунту – понад 900 тисяч. Існують ще дві мовні версії: німецькою (з понад 600 тис. підписників) та арабська (понад 400 тис. підписників).