Шрі-Ланка: Великий піст у тіні великодніх нападів
  • Срд, 04/03/2020 - 12:26

Католики на Шрі-Ланці розпочали цьогорічний Великий піст, згадуючи про жертв минулорічних великодніх нападів на церкви та готелі. Тоді загинуло 259 осіб та понад 500 були поранені. Розслідування цієї справи ще не закінчено. Як каже кардинал Малкольм Ранджит, поліція змогла ідентифікувати самих терористів. Однак, напевно, це лише верхівка айсберга. Ось чому слідство ще триває, щоб з’ясувати, хто був їхнім замовником, який закордонний ісламський осередок був зацікавлений у нападі на християн та радикалізації місцевих мусульман.

Митрополит Коломбо водночас наголошує, що на Шрі-Ланці напад мав протилежний ефект від очікуваного, він викликав загальнонаціональну солідарність. Отже, першу річницю нападу відзначать не тільки в церквах, але також у мечетях і в буддійських та індуїстських храмах.

«Ця подія пробудила велику солідарність. Відразу після нападу багато важливих особистостей та релігійних лідерів запевнили нас у своєму співчутті. Вони також фінансово підтримали родичів жертв та постраждалих. Ця солідарність між різними релігіями, безумовно, є чимось позитивним, – наголосив митрополит Коломбо. – Звичайно, люди, яким безпосередньо було заподіяно шкоду внаслідок цих нападів, досі страждають, але серед віруючих немає страху чи обурення. У Попільну середу, згадуючи напади, я сказав вірним, що без хреста немає справжньої радості. Ось чому ми не повинні боятися страждань і труднощів, які чекають нас, тому що всі ми повинні пройти через це. Колись Бенедикт XVI написав, що той, хто не може страждати, не може любити і не може бути солідарним з іншими. Саме хрест провадить нас до воскресіння. Якщо ми хочемо більш справедливого світу, мусимо також приймати страждання і не втікати від них».