«Шукаймо світло серед темряви»: 10 порад владики Володимира на різдвяний піст у час війни
  • Чтв, 01/12/2022 - 21:12

Цього року звична для християн в Україні підготовка до Різдвяних свят, як і весь зимовий період, який сьогодні офіційно розпочинається на календарі, без сумніву будуть особливими через повномасштабну війну, яка триває в Україні вже дев’ять місяців і щодня приносить драматичні події у наші міста і села.
Зимові дні стають по-особливому тривожними і лякають нас усіх через відсутню електроенергію і тепло, що стало наслідком знищення енергосистеми в результаті воєнної агресії росії
.

Отож, серед темряви, яка щовечора нас огортає, своїми світлими думками і порадами про те, як цей непростий час витривати і з користю використати його для своєї душі і родини, незабуваючи про підготовку до одного з найбільших християнських свят у році – Різдва Христового, ділиться єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир.

1. Споглядаймо на зірки. Стараймося за сприятливої погоди побачити на небі зірки. Це передсмак різдвяної ночі.

2. Знайдімо час для родини. Наскільки дозволяють обставини, використаймо час на родинні зустрічі, розмови біля печі чи каміну. Бо при наявності струму та мережі ґаджети в цьому перешкоджають.

3. Шукаймо у тиші темряви голос Бога. Темрява спонукає до тиші, яка також промовляє. Стараймося вслухатися в неї. Тоді маємо шанс почути голос Бога. Адже ми до Нього маємо стільки питань. Рівно ж темрява дарує достатньо часу для сну, незважаючи на тривоги і переживання. Влітку, з огляду на довгий світловий день, ми здебільшого пізно лягали спати.

4. Використовуймо свічку. Для молитви можна використати свічку. На йдеться лише про романтику. Адже свічка дарує світло і тепло.

5. Дари природи мають зігріваючу силу. Зігріваймо одні одних запашним чаєм. Серед темних і холодних вечорів не буде зайвим горнятко запашного чаю.

6. Оберімо думку на день. Прочитаймо чи послухаймо зранку певну думку, яка б нас супроводжувала протягом дня.

7. Концентруймося на істотному. В темряві людина бачить недалеко, уважно дивиться під ноги. Тим самим концентрується на істотне.

8. Дбаймо про чистоту серця. Важливо ввечері робити іспит сумління за прожитий день, при потребі сповідатися. Чисте серце пробиває темряву страху.

9. Практикуймо прогулянку. Дуже корисно якнайбільше часу проводити в русі, на свіжому повітрі. Цінною є легенька прогулянка після обіду чи вечері.

10. Послухаймо в тиші биття годинника. Годинник відраховує секунди, хвилини, години. Це нас наближає не лише до різдвяних свят, а й до вічності.