Швеція: Кардинал Арбореліус закликає припинити антисемітизм
  • Птн, 22/11/2019 - 10:56

Кардинал Андерс Арбореліус застерігає від розвитку антисемітизму у Скандинавії. Він зробив таку заяву як голова Ради Церков Швеції. У ній реагує на низку антисемітських інцидентів, які відбулися у Швеції, Данії та Норвегії у зв’язку з 81-ю річницею Кришталевої ночі.

Ці події є тривожним сигналом, що попереджає про сили, які хочуть створити суспільство на основі дискримінації та расових, етнічних і релігійних переслідуваннях. Ці групи щораз частіше діють як у Швеції, так і в інших країнах, – пише католицький Архиєпископ Стокгольма, а також голова екуменічної ради, що об’єднує основні християнські конфесії у Швеції. Він наголошує, що ці сили становлять загрозу демократії. Саме тому закликає зупинити їх відповідним законодавством, поліцією та судовою діяльністю, а також формувати громадську думку.

Кардинал Арбореліус додає, що християнські спільноти в Швеції творять сьогодні люди з різних куточків світу, традицій та культур. Тому вони теж, як і євреї, піддаються агресії. «Необхідно вжити заходів проти тих течій, які щораз більш відкрито демонструють свою волю до створення екстремістського суспільства, в якому рівність і безпека всіх залишаться лише згадкою», – пише кардинал Арбореліус.

За даними ізраїльського щоденника «The Times of Israel», сьогодні в Швеції є лише 20 000 євреїв. Однак офіційна кількість антисемітських злочинів за останні два роки (2016-2018) зросла на 53%, з 182 до 280. Видання уточнює, що урядові дані не вказують, хто були винуватці, чи належали вони до місцевої більшості чи до когось з етнічних меншин.